Artiest

Bob & Earl - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Bob & Earl
Bob & Earl is een Amerikaans soul duo dat vooral in de jaren '60 actief is. Het bekendste werk van beide heren is 'Harlem Shuffle'. Bob & Earl heeft bestaan in verschillende formaties maar het originele duo is ontsprongen uit de samenwerking tussen Bobby Byrd en Earl Nelson.

The Hollywood Flames

In de jaren ’50 zitten Bobby Byrd en Earl Nelson beide in de doo-wopgroep The Hollywood Flames. De groep scoort in 1958 een hit met ‘Buzz Buzz Buzz’. Het nummer is mede-geschreven door Byrd en Nelson zingt de lead.  Onder de naam The Satellites brengen ze ook ‘Little Bitty Pretty One’ uit dat uitgroeit tot een klassieker.

Bobby Day

Byrd staat in deze tijd beter als Bobby Day en brengt zelf het nummer ‘Rock-in Robbin’ uit dat in 1958 een hit wordt. Michael Jackson covert het nummer in ’72 voor zijn Got To Be There album en geeft het de titel ‘Rockin’ Robin’.

Eerste duo

Byrd (Boby Day) en Nelson vormen de eigen band The Voices, waarmee ze een aantal rock-n-roll nummers uitbrengen. Vanaf 1960 nemen ze muziek op als het duo Bob & Earl. Maar het duo is weinig succesvol en gaat al snel uit elkaar.

Bob & Earl deel twee

Earl Nelson maakt een doorstart met de naam Bob & Earl samen met Bob Relf. Relf heeft zijn voetsporen dan al achtergelaten bij de bands The Laurels, The Upfronts en Valentino and the Lovers. Hij maakt ook gebruik van de pseudoniemen Bobby Garrett en Bobby Valentino.

Harlem Shuffle

Bob Rel en Barry White kennen elkaar nog van The Upfronts en Valentino and the Lovers. En dat contact legt Bob & Earl geen windeieren. Bob & Earl pennen het nummer ‘Harlem Shuffle’ met behulp van Barry White. Het nummer wordt in 1963 een bescheiden hit. Maar bij de heruitgave in 1969 behaalt het de Top 10 in de Britse hitlijst.

Northern Soul

Mede door het succes van de heruitgave van ‘Harlem Shuffle’ boeren Bob & Earl goed met veel optredens in Noord-Engelse clubs, de Northern Soul-scene genaamd, waar de soulmuziek de boventoon voert.

Coverversies

Door de coverversie van The Rolling Stones krijgt ‘Harlem Shuffle’ in 1986 weer nieuw leven ingeblazen. Ook wordt de intro van het nummer in de jaren ’90 gebruikt door de House Of Pain voor het ‘Jump Around’ nummer.

Bobby Byrd/Day overlijdt in 1990, Bobby Relf in 2007 en Earl Nelson in 2008.