Artiest

Tina Turner - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Tina Turner
Oprah is haar grootste fan: deze Amerikaanse zangeres wordt met Ike Turner in de jaren ’60 en ’70 al wereldberoemd, maar met haar solo-carrière schopt ze het tot een van ’s werelds grootste popiconen.
Ike Turner And The Kings of Rhythm

"I will never give in to old age until I become old. And I'm not old yet!" Zo is het maar net. Gitarist Ike Turner ontdekt in 1956 de 17 jaar jonge zangeres Anna Mae Bullock tijdens een optreden in de St. Louis Nachtclub. Anna, geboren op 26 november 1939 in Brownsville, Tennessee, sluit zich bij Ike Turner And The Kings of Rhythm aan als achtergrondzangeres.


Schrijven

'Little Ann' stapt al snel uit deze plek in de schaduw, wanneer ze in 1958 de leadzangeres wordt en met Ike trouwt. Als het duo Ike & Tina zijn ze eind jaren '60 zeer succesvol in het R&B-circuit. Hoewel Tina het schrijven van songs graag aan anderen overlaat, schrijft ze er eind jaren '60 een aantal zelf, zoals 'I Am A Motherless Child', 'Sexy Ida', 'Baby Get On', 'Sweet Rhode Island Red' en de hit 'Nutbush City Limits'. Andere hits uit deze periode zijn 'A Fool In Love' en 'Proud Mary'. 


Solo

Tina breekt in 1975 alle banden met Ike omdat zijn gedrag niet meer te harden is. De nieuwe weg naar de top is zwaar. Na een aantal solo-albums (waaronder Acid Queen uit 1975) wordt Tina in 1983, met behulp van haar manager Roger Davies, eindelijk erkend door het grote publiek. Haar versie van Al Greens’ 'Let’s Stay Together' scoort hoog in de hitparades en de lancering van het album Private Dancer veroorzaakt een nummer 1 hit voor 'What’s Love Got To Do With It'. Mark Knopfler, voorman van de band Dire Straits schrijft speciaal voor dit album het gelijknamige nummer; 'Private Dancer'.


Sterke vrouw

Grammy's volgen, waarvan ze die in de categorie Beste Vrouwelijke Zang nog drie keer uitgereikt zal krijgen. Opgekrabbeld uit een diep dal, ontpopt ze zich als een mentaal en fysiek sterke vrouw (dat haar, die benen, die stem!) en wordt zo een voorbeeldfunctie voor vele vrouwelijke fans. Het jaar daarop speelt Turner een rol in de film Mad Max Beyond The Thunderdome, waarvan de door haar gezongen filmsong 'We Don’t Need Another Hero' een hit wordt. 


Film

Een duet met Mick Jagger volgt in 1985 en ze zingt mee met de liefdadigheidssong 'We Are The World'. Hetzelfde jaar verschijnt haar autobiografie I Tina. Het boek wordt in 1993 verfilmd onder de naam What's Love Got To Do With It. Met Eros Ramazzotti zingt Tina in 1998 een duet; zijn Cose Della Vita is al eerder een hit in Italië, met Tina wordt de song een hit in heel Europa. 


Laatste optreden

Na vele concerttours, awards, songs en albums (waaronder Foreign Affair uit 1989, Wildest Dreams uit 1996 en Twenty Four Seven uit 2000), treedt de zestigjarige en nog altijd bruisende Tina Turner op 6 december 2000 voor de laatste maal op in de Arrowhead Pond, vlakbij LA. Daarna trekt ze zich met haar geliefde terug in haar villa in Frankrijk en leeft zich uit in haar hobby: schilderen.


Disney

Tina zingt in 2002 nog de song 'Great Spirits' voor de Disneyfilm Brother Bear. Er verschijnen regelmatig compilatiealbums, waaronder Tina Turner Sings Country (2005).


Benefietconcert

Tina Turner beklimt in mei 2007 voor het eerst in zeven jaar weer het podium. De zangeres treedt op tijdens een benefietconcert in

Londen.

Eind 2007 overlijdt haar ex-man Ike Turner op 76-jarige leeftijd aan een overdosis.


Comeback

Tina Turner krijgt de smaak van het optreden weer te pakken en in februari 2008 staat ze op het podium van de Grammy’s. Eerst solo en daarna wordt ze tijdens ‘Proud Mary’ bijgestaan door Beyoncé.


Tournee

In oktober gaat Tina Turner weer op tournee. Ze start in Amerika, maar vervolgd haar weg in Europa. Tijdens de tour komt er een compilatiealbum uit, waar ook twee nieuwe liedjes op te vinden  zijn. Op 21 maart 2009 staat Tina tijdens het Europese gedeelte van de tour, in het Arnhemse Gelredome. Vanwege het grote succes, worden er nog twee data aan toegevoegd.


Spiritueel

Niet lang na de tournee, brengt Tina in samenwerking met Dechen Shak Dagsay en Regula Curti een spiritueel album uit genaamd Beyond. Na dit succes volgen ook de spirituele albums Children Beyond (2011) en Love Within (2014).


Overlijden
Tina leeft een rustig leven in Zwitserland met haar echtgenoot, maar is betrokken bij o.a. de ontwkkeling van musical Tina en is te zien in een documentairefilm over haar leven. Op 24 mei 2023 wordt bekendgemaakt dat Tina na een lang ziekbed op 83-jarige leeftijd is overleden.