Artiest

Nena - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Nena
Duitse band met als frontvrouw Nena Kerner. In 1983 scoort Nena een nummer 1-hit in Nederland met '99 Luftballons'. Ook in de rest van de wereld wordt het nummer een enorme hit. Naar aanleiding van haar 20 jarige jubileum brengt ze in 2002 Nena Feat. Nena uit, een album waarvoor ze al haar bekendste nummers opnieuw heeft opgenomen. O.a. Kim Wilde en Udo Lindenberg zijn hierop te horen.

In de jaren ’80 is Nena de band van zangeres Nena Kerner, gitarist Carlo Carges; toetsenis Uwe Fahrenkrog-Petersen, bassist Jürgen Dehmel en drummer Rolf Brendel. De bands debuutsingle ‘Nur Geträumt’ breekt in 1982 in de Duitstalige wereld door naar de nummer één. In Nederland komt het in de hitlijsten terecht. 

Doorbraak

De opvolger ’99 Luftballons’ zorgt voor de internationale doorbraak van de band, ook in Nederland is de song een nummer één-hit. Opmerkelijk: het Duitstalige nummer is zelfs in de Verenigde Staten een hit! Maar in het midden van het decennium neemt de belangstelling af. De volgende albums verkopen minder en op tournees speelt Nena voor een kleiner publiek. Ook het Nederlandse publiek verliest de Duitse uit het oog. 

Tournee

In 1987 houdt de band het voor gezien. Nena Kerner neemt een rustpauze en gaat twee jaar later solo verder. Zonder vaste begeleidingsband brengt ze cd’s uit waarvoor ze samen met bevriende muzikanten het materiaal schrijft. In 1993 gaat ze voor het eerst solo op tournee, waarna ze een tour-pauze neemt tot 1997. Nena zet vier kinderen op de wereld. Tegenwoordig verzorgt Nena één of twee tournees per jaar, vooral in Duitsland. 

Televisie

Naast haar muziekcarrière is Nena regelmatig te zien op de Duitse tv, in 1993 presenteert ze zelfs een eigen varieté-programma. Daarnaast heeft ze voice-overs ingesproken voor twee tekenfilms en één cartoonserie, en heeft ze een aantal albums speciaal voor kinderen gemaakt (onder andere Komm Lieber Mai).