Artiest

Mott The Hoople - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mott The Hoople
Mott The Hoople was een rock 'n roll en glamrock band uit de jaren zeventig. De Britten mochten David Bowie rekenen tot hun meest trouwe fans.

Beginjaren

Eind jaren zestig richten Mike Ralphs, Verden Allen, Pete Watts en Dale Griffin de band 'Silence' op. In 1969 komt zanger Stan Tippens de Britse groep versterken. Ondanks het feit dat Tippens absoluut niet kan zingen, biedt Islands Records de driftig lobbyende band een contract aan.

Naam

Tijdens het opnemen van de eerste plaat verandert producer Guy Stevens de bandnaam in 'Mott The Hoople', vernoemd naar een boek van Willard Manus. De groep trekt een andere zanger aan en 'promoveert' Tippens tot road manager.

Albums

Het eerste album Mott The Hoople (1969) oogst lovende kritieken en wordt een cultsucces. De opvolger, Mad Shadows (1970), wordt echter gekraakt en gaat gebukt onder slechte verkoopcijfers. Datzelfde geldt voor het in 1971 uitgebrachte Wildlife. Opvolger Braincapers is kwalitatief gezien een aardig album, maar op commercieel vlak breekt het album geen potten.

David Bowie

Gedesillusioneerd door de matige verkoopcijfers is het ter ziele gaan van Mott The Hoople een kwestie van tijd. David Bowie, een trouwe fan van de band, biedt echter soelaas. Hij schrijft het nummer 'All The Young Dudes' voor de groep en dat legt hen geen windeieren. De single is een grote hit in Engeland.

Succes

In de slipstream van hitsingle 'All The Young Dudes' is het gelijknamige album (1972), geproduceerd door David Bowie, een groot succes. Vlak voor de release van opvolger Mott verlaat Verden Allen de band. Mott bestormt de top tien van de UK Charts en is het commerciële hoogtepunt van de groep tot nu toe.

Teloorgang

De volgende albums verkopen stukken minder goed, en Mott The Hoople heeft te maken met vele wisselingen van samenstelling. De groep verandert de naam nog in 'Mott' en later in 'British Lions', maar de rek is er duidelijk uit. Eind jaren zeventig is er weinig meer over van de originele bezetting en Mott The Hoople kan als opgedoekt beschouwd worden.

Reünie

Er is de laatste jaren veel gespeculeerd over een mogelijke reünie van de band, maar daar is tot op heden niets van terechtgekomen.  

Nummers Mott The Hoople