Artiest

Oasis - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Oasis
Britpopband die zichzelf 'de beste band ter wereld' vond, maar in 2009 ten onder ging aan de ruzies tussen broers Noel en Liam Gallagher. Oasis was met name in thuisland Engeland uitermate succesvol. Begin 1996 staat 'Wonderwall' in de Nederlandse Top 10. Ook 'Don't Look Back In Anger', 'D'You Know What I Mean' en 'Go Let It Out' halen hier de hitlijsten.

"Wij zijn de beste band ter wereld en daar valt niet over te discussiëren." Drie keer raden welke band dat heeft kunnen zeggen? Juist, Oasis. Dit terwijl het niet altijd zeker is geweest of Oasis de twintigste eeuw wel zou overleven. Familievetes, drugs- en drankgebruik hangen als een donkere waas om de groep heen. Kortom: de ruziënde broertjes houden de muziekwereld wel bezig. Niet de drank en drugs, maar juist die ruzies vormen uiteindelijk de opmaat voor de breuk van de band in 2009.

Herleving van gitaarpop

Maar hun arrogantie was niet helemaal onterecht. Oasis zorgde voor een herleving van gitaarpop in Groot-Brittannië en Europa naar hun grote voorbeeld: The Beatles. De geschiedenis van de Engelse groep uit Manchester rond broers Liam en Noel Gallagher begint in 1991 wanneer Liam begint te zingen bij de band The Rain van zijn vrienden Paul ‘Bonehead’ Arthurs (gitarist), bassist Paul McGuigan en drummer Tony McCarroll.

Snelstverkopende debuut

Een jaar later komt Liams oudere broer Noel - die als gitaar technicus met de Inspiral Carpets toert - bij de band die ondertussen Oasis heet. In 1993 tekent de groep bij Creation Records van Alan McGee die als 'ontdekker van Oasis' geldt. Bij dit label verschijnt in 1994 de eerste single 'Supersonic' gevolgd door onder andere 'Shakermaker', 'Live Forever' en 'Cigarettes and Alcohol'. Iedereen kijkt dan ook reikhalzend uit naar het debuutalbum Definitely Maybe dat in september 1994 verschijnt. Dit album gaat de geschiedenisboeken in als het snelst verkopende debuut in de Britse popgeschiedenis.

Wonderwall

De tweede cd (What's The Story) Morning Glory wordt een nog groter succes. Mede door de single 'Wonderwall' worden er wereldwijd acht miljoen albums verkocht en ook in Amerika heeft de plaat een bescheiden succesje.

Bandvete

Maar dan beginnen de ruzies en problemen binnen de groep pas echt; niet zo vreemd als je bedenkt dat Oasis binnen vier jaar tijd wereldberoemd is geworden. Ook begint een controverse af te tekenen tussen de fans van Oasis en Blur en de twee groepen kraken elkaar verbaal (indirect) in hun songteksten en interviews af. (Noel wenst Blur-zanger Damon Albarn zelfs een voortijdige Aids-dood toe, iets waarvoor hij zich later verontschuldigt). In 1995 mondt de vete uit in een ware wedkamp over welke single op de eerste plaats binnenkomt in de Britse hitparade: 'Country House' van Blur of 'Roll with it' van Oasis. Blur wint maar het succes wordt overschaduwd door de ongekende verkoop van het tweede album van Oasis.

Derde album

Eind 1996 duikt Oasis weer de studio in om het derde album Be Here Now op te nemen dat op 21 augustus van 1997 verschijnt. (Noel las een interview met John Lennon waarin hij werd gevraagd wat de boodschap is van rock ’n roll. John Lennon: “To be here now”). Ook dit album is weer succesvol: op de eerste dag gaan er in Engeland 356.000 exemplaren over de toonbank en binnen een week wordt het miljoen overschreden. In Nederland en elders in Europa wordt het album met minder enthousiasme ontvangen; de muziekpers schrijft dat de progressie eruit is. Dat is het moment voor Noel aan beter songmateriaal te gaan werken. Een verse injectie krijgt Oasis daarbij wanneer bandleden van het eerste uur Paul ‘Bonehead’ Arthurs en bassist Paul McGuigan uit de band stappen en worden vervangen door Gem Archer en Andy Bell. Volgens Liam hebben zij de humor weer teruggebracht in de band.

Twee jaren, twee albums

Op 28 februari 2000 verschijnt Standing On The Schoulder Of Giants waarop ook een nummer van Liam staat: 'Little James'. Het is een ode aan zijn stief-zoontje uit het huwelijk met Patsy Kensit. De band heeft inmiddels een eigen label opgericht: Big Brother. In 2002 is het tijd voor Heathenchemistry, maar in Nederland is het aantal Oasis-fans niet meer zo wonderbaarlijk groot.

Don’t Believe The Truth

In 2005 ziet een nieuw album het levenslicht: Don't Believe The Truth. De broers Gallagher doen lang over de opnames, omdat ze een heel album aan muziek tot drie maal toe weggooien om opnieuw te beginnen. Dat is niet bepaald Oasis-like, de eerdere albums kwamen met regelmatige tussenpozen uit.

Geen paniek

Toch is er geen sprake geweest van crisis in het Oasis kamp. Noel Gallagher: "Alleen Liam maakte zich zorgen of het album ooit wel af zou komen, maar hij is net een vrouw die constant ongesteld is en zich dus overal druk over maakt." Net als op Heathenchemistry schrijven niet alleen Noel, maar alle Oasis leden songs. Noel: "Het album wordt er gevarieerder van." In 2005 gaat Oasis weer op wereldtournee.

Oasis, The Beatles en een nieuw album

Dig Out Your Soul is de naam van Oasis’ zevende studioalbum. Deze plaat wordt opgenomen in de Abbey Road Studios, de studio waar de grote voorbeelden The Beatles regelmatig hun platen opnamen. Het album wordt op 6 oktober 2008 uitgebracht. De eerste single die hiervan verschijnt heet ‘The Shock Of The Lightning’. Het is de vierde track van het album. Geheimpje: als je de laatste 30 seconden van ‘The Shock Of The Lightning’ omdraait hoor je een stukje ‘Champagne Super Nova’, een grote Oasis-hit van het album (What’s the Story) Morning Glory uit 1995.

Breuk en nieuwe bands

Het is de zoveelste vechtpartij met zijn broer die er uiteindelijk voor zorgt dat Noel Gallagher na achttien jaar uit de band stapt. Op 28 augustus 2009 vliegen de twee elkaar backstage bij een concert in de haren, waarop diezelfde dag nog de manager bekendmaakt dat het over is. Het is Liam die als eerste laat weten verder te gaan met de oude bandgenoten, waarmee hij onder de naam Beady Eye in februari 2011 het album Different Gear, Still Speeding uitbrengt. Broer Noel laat iets langer op zich wachten en brengt in oktober 2011 het abum Noel Gallagher's High Flying Birds uit.

Nummers Oasis