Artiest

Lynyrd Skynyrd - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Lynyrd Skynyrd
70's Redneck band uit Jacksonville, Florida die zich kenmerkte door hard te werken, lange concerten te geven en het gebruik van drie gitaren in bijna al hun liedjes. Lynyrd Skynyrd scoort in Nederland nooit een hit, maar het bekendste nummer 'Sweet Home Alabama' (een antwoord op Neil Young's 'Southern Man') staat elk jaar weer in de Verrukkelijke 715.

Ergens in de sixties richten middelbare scholieren Ronnie Van Zant (zang), Allen Collins (gitaar) en Gary Rossington (gitaar) de band My Backyard op. Als snel komen bassist Leon Wilkeson en toetsenist Billy Powell bij de band. De band verandert haar naam in Lynyrd Skynyrd, een soort van eerbetoon aan hun gymleraar Leonard Skinner die er om bekend stond om leerlingen met lang haar altijd zwaar te straffen. In de eerste jaren van de seventies begint de band aan hun lange leven 'on the road' met hun eerste tournee door het zuiden van Amerika. Bob Burns (drums) en Ed King (gitaar) hebben zich dan al aangesloten. 

Uitspraak

De tour heeft weinig succes, maar het levert de band wel een platencontract op. In 1973 komt debuutalbum Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd uit. Single 'Freebird' is een bescheiden nationaal succes. Het tweede album Second Helping doet het al een stuk beter. Dankzij de single 'Sweet Home Alabama' komt het album terecht op de twaalfde plaats in de hitlijsten. De single is een antwoord op Neil Young's 'Southern Man'. Young was in die dagen bijzonder populair als lonesome cowboy met zijn dromerige liedjes over het country leven, en Lynyrd Skynyrd gaf hem een down to earth antwoord: "A Southern man don't need him around anyhow". Daar kon Neil Young het volgens Lynyrd Skynyrd mee doen. 

Evergreen

'Sweet Home Alabama' is uitgegroeid tot een evergreen die in iedere hitlijst allertijden wel ergens voorkomt. Een bezettingswisseling, drie albums en wisselend succes later komt Lynyrd Skynyrd weer op een kritiek punt in haar bestaan als op 17 oktober 1977 zanger/songschrijver Ronnie van Zant, Steve Gaines en achtergrond zangeres Cassie Gaines omkomen bij een vliegtuigongeluk. De andere leden van de band zijn zwaargewond. Pas na de dood van Ronnie van Zant is men zijn songschrijverscapaciteiten meer gaan waarderen, album Street Survivors wordt dan ook een mega verkoopsucces. 

Lynyrd Skynyrd besluit verder te gaan als band. Ze zal dit succes nooit meer evenaren, maar dat weerhoudt de overgebleven leden er niet van om in verschillende bezettingen constant te blijven touren en albums uitbrengen. In 2009 komt het nieuwste album God & Gun uit. De cd wordt o.a. tot Radio 2 Strepenmeester uitgeroepen.

De band blijft touren, maar neemt ook afscheid van bandleden Bob Burns in 2015 en Ed King in 2018. Mede hierom kondigt Lynyrd Skynyrd in 2019 afscheidstour Last of the Street Survivors Farewell Tour aan.

Gary Rossington
In 2023 wordt bekend dat gitarist Gary Rossington op 71-jarige leeftijd is overleden. Daarmee verdwijnt de laatste oprichter van de band voorgoed.

Nummers Lynyrd Skynyrd