Artiest

Yes - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Yes
In 1968 opgerichte, Britse symfonische rockgroep. Yes ondergaat in haar lange bestaan een groot aantal bezettingswisselingen, maar de namen van vooral Jon Anderson (zang), Chris Squire (bas) en Steve Howe (gitaar) blijven voor altijd aan de supergroep verbonden.

In 1982 is de eerste wisseling van de wacht wat betreft muzikanten en de muziekstijl neemt ook andere vormen aan. De band richt zich meer op het pop-rock genre en scoort dan een jaar later de hit die onomstotelijk met Yes is verbonden: ‘Owner Of A Lonely Heart’.

Fragile

In het jaar 1971 verschijnt het vierde studioalbum van de band en hier is de groeiende interesse van de klassieke muzkek op te horen.

Het vijfde studioalbum ziet een jaar later het daglicht en vooral de titeltrack maakte indruk. Deze duurt maar lieft 19 minuten en neemt de hele A-kant van een LP in beslag. Deze 19 minuten durende song bevat elementen van klassieke muziek, psychedelic rock, pop en jazz.

Zwitserland

Eind 1976 verhuist de band naar Zwitserland om daar het album Going For The One op te nemen. Dat album wordt uitgebracht na een reeks solo projecten door verschillende bandleden. De nummers ‘Parallels’ en ‘Awaken’ zijn bijzonder aangezien het kerkorgel dat daarop te horen is, gespeeld wordt door Rick Wakeman. De opnamen daarvan vonden plaats door een analoge telefoonverbinding van de kerk naar de Montreux studios in Zwitserland te leggen.

In 1980 is daar het duo The Buggles die op dat moment een wereldwijde hit hebben met de single ‘Video Killed The Radio Star’. Het duo heeft op dat moment hetzelfde oefenruimte als Yes en bieden hen ‘We Can Fly From Here’ aan waarvan zij denken dat goed bij Yes past. Op dat moment zijn zanger Anderson en toetsenist Wakeman vertrokken bij de band en er wordt er geopperd om Horn en Downes van The Buggles die twee te laten vervangen. Beide partijen komen tot een overeenkomst en de twee sluiten zich aan bij Yes om Drama op te nemen.

Live from Lyon

In 2008 vindt er weer een bandwisseling plaats. Zanger Jon Anderson wordt vervangen door Benoit David, de Canadese zanger van onder andere een Yes tribute band. Jon uit dat hij teleurgesteld is door de beslissing van de band om zonder hem te gaan touren. Ook het gebrek aan contact nadat de zanger enkele dagen op de intensive care doorbracht, is hij niet over te spreken.

Van 2008 tot 2010 is de band aan het touren en in 2011 komen het live album en de DVD In The Present – Live from Lyon uit.

Fly From Here

In augusutus 2010 wordt ook aangekondigd dat er nieuw materiaal is geschreven voor Fly From Here, alweer het twintigste studioalbum van de band. Yes sluit een deal met Frontiers Records en begint met opnemen in Los Angeles onder leiding van Trevor Horn. Tijdens de opnames wordt toetsenist Wakeman vervangen door Geoff Downes. In juli 2011 wordt het album op de markt gebracht.

Cruise

Tijdens de tour in maart 2013 organiseert de band een cruise met het thema ‘progressieve rock’ en een tweede cruise met dat thema volgt in april 2014.