Artiest

Wings - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Wings
Ook bekend als 'Paul McCartney & Wings'. Wings is de band die Paul McCartney opricht nadat The Beatles uit elkaar gaan. Kort na een rommelige start en vele personeelwisselingen worden de Wings uiteindelijk een van de meest succesvolle rockbands van de jaren ’70. Paul en zijn echtgenote Linda McCartney zijn de creatieve basis van de groep.

Wild Life

Aan het einde van 1971 richten Paul en Linda McCartney de Wings op. Voormalig Moody Blues gitarist en drummer Denny Seiwell worden de andere bandleden. The Wings brengen hun eerste album uit in december 1971. Het debuutalbum is getiteld Wild Life. Dit album krijgt weinig positieve reacties. 

Live And Let Die

De gitarist Henry McCullough komt in 1972 bij de band. In dat jaar brengt de groep drie singles uit. Het album Red Rose Speedway volgt in 1973. Later dat jaar verlaten McCoullough en Seiwell de band. Het nummer ‘Live And Let Die’ voor de soundtrack van de gelijknamige James Bond film wordt een top 10 hit in Amerika en Engeland. 

Band On The Run

Aan het einde van 1973 brengen de overgebleven leden van the Wings een album uit. Band On The Run wordt opgenomen in Nigeria. Dit album krijgt de beste kritieken en staat voor vier weken in de Amerikaanse top 10 en wordt drie keer platina. 

Nieuwe Wings versie

Na het succes van Band On The Run, richt McCartney een nieuwe versie van de Wings op met gitarist Jimmy McCulloch en drummer Geoff Britton. De nieuwe bezetting wordt voor het eerst gepresenteerd op het nummer ‘Junior’s Farm’ uit 1974 en het hit album Venus And Mars uit 1975. Het album At The Speed Of Sound volgt in 1976. Hierop staan ook nummers die door de andere bandleden zijn geschreven. Toch wordt dit album met name een succes door twee nummers van de hand van McCartney getiteld ‘Silly Love Songs’ en ‘Let ‘Em In’. Het album wordt door een tour gepromoot. Van de tour komt een drie-dubbel album genaamd Wings Over America (1976) uit. 

Mull Of Kintyre

Na de tour rust de band uit en gaat Paul McCartney wat producer werk doen. Dan komt in 1977 het best verkochte Britse nummer allertijden uit: ‘Mull Of Kintyre’. Er worden meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht. De hit wordt gevolgd door het album London Town dat ook platina wordt.

Definitief einde

De groep brengt in 1979 Back To The Egg uit. Van dit album komen geen noemenswaardige hits. The Wings doen een Britse tour in 1980 en een jaar later gaat de groep definitief uitelkaar. Mede door de moord op John Lennon wil Paul McCartney niet meer toeren en gaat hij verder als soloartiest.