Artiest

Koos Alberts - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Koos Alberts
Een van Neerlands bekendste en populairste vertolkers van het levenslied. Koos Alberts breekt door in 1984 met ‘Ik Verscheurde Je Foto’, maar zijn loopbaan wordt ernstig verstoord door een ernstig auto-ongeluk waarbij de zanger verlamd raakt. Hij maakt begin jaren negentig een comeback en blijft onverminderd populair, al scoort hij geen grote hits meer. In 2008 verschijnt er een documentaire over het leven van de zanger.

Voordat Alberts doorbreekt werkt hij als uitbater van een snackbar en als metselaar. Zingen doet hij op feesten en partijen, totdat onder andere Willem van Kooten hem onder zijn hoede neemt. In 1984 verschijnt Alberts’ eerste single ‘Ik Verscheurde Je Foto’, wat hem meteen tot een populaire artiest maakt. De single belandt op de zevende plek in de hitparade, en ook opvolgers als ‘Waarom Ben Ik Met Kerstmis Zo Alleen?’ doen het goed.

Dwarslaesie

Alberts raakt in 1987 betrokken bij een auto-ongeluk waarbij hij een dwarslaesie oploopt en gedeeltelijk verlamd raakt. Alberts vecht zich terug en maakt een comeback; met ‘Eenmaal Kom Jij Terug’ behaalt hij zelfs zijn grootste hit (nummer twee in 1988). Ook ‘Zijn Het Je Ogen’ doet het daarna goed. Gedurende de jaren negentig scoort Alberts steeds minder hits, maar blijft hij toch onverminderd populair bij zijn publiek.

Documentaire

De zanger wordt in 2000 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Alberts is ook ambassadeur van het Dwarslaesie Fonds. In 2008 zendt de TROS een documentaire uit over het leven van de zanger.