Artiest

The Blue Diamonds - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Blue Diamonds
Toen Ruud en Riem de Wolff in 1949 hun geboorteland Indonesië verruilden voor Nederland, konden zij niet vermoeden dat de verhuizing naar het koude kikkerlandje hen zo veel succes zou brengen. Tien jaar later begonnen zij als The Blue Diamonds aan een sprookjesachtige carrière, die hen naast grote successen ook eeuwige roem bezorgde.

Van hun platen gingen miljoenen exemplaren over de toonbank, zowel in Nederland als het buitenland. In Indonesië werden zij als helden vereerd. Maar voor de meeste mensen blijven The Blue Diamonds vooral verbonden met die ene grote hit uit 1960: Ramona.

Driebergen

De broers Ruud (12 mei 1941) en Riem de Wolff (15 april 1943) groeien op in Jakarta. In 1949 vertrekken zij met hun ouders naar Nederland voor een vakantie. Tijdens die vakantie wordt de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië uitgeroepen. Het gezin De Wolff besluit niet terug te keren naar Indonesië en zich definitief in Nederland te vestigen. In Driebergen vindt het gezin een woning. De broertjes Ruud en Riem – die dan nog enkel Maleis spreken - doen op school hun uiterste best om de Nederlandse taal zo gauw mogelijk onder de knie te krijgen. Daarin slagen ze met verve. Ze maken vlot vrienden en worden opgenomen in de plaatselijke gemeenschap. Ruud blinkt uit in sport; Riem is vooral met muziek bezig. Hij speelt ukelele en mondharmonica en is lid van de plaatselijke muziekverenging.

Harmonieën

Wanneer Ruud en Riem ontdekken dat je met gitaarspelen grote indruk maakt op de meisjes in het zwembad, is het pleit beslecht. Ze richten hun eigen gitaarbandje op en spelen liedjes na van Amerikaanse artiesten als Little Richard, Bill Haley, Pat Boone en de Everly Brothers. Ze noemen zich de String Extase Boys en later The Cool Cats. Een achterbuurman hoort ze oefenen in de tuin. Hij vraagt of ze op zijn feestje willen spelen. Dat doen de jongens. Meerdere feestjes volgen. Tijdens een feestje in de Haagse dierentuin worden ze ontdekt door een platenbaas. Hij is vooral onder de indruk van de tweestemmige harmonieën van de broers. Eind 1959 mogen ze als The Blue Diamonds hun eerste plaatje opnemen. Gekozen wordt voor een eigen versie van de hit '‘Til I Kissed You' van de Everly Brothers. Binnen de kortste keren staat het liedje hoog in de hitlijsten. Er worden bijna honderdduizend singletjes van verkocht.

Edison

Na het enorme succes van '‘Til I Kissed You' volgen coversuccessen als 'Let It Be Me', 'Cathy’s Clown' en 'Oh Carol', dat maar liefst vijf maanden op de eerste plaats staat! Maar het grote werk moet dan nog komen. In 1960 nemen The Blue Diamonds het liedje 'Ramona' op. Het Amerikaanse origineel is geschreven door de Russische Amerikaan Louis Wolfe Gilbert voor de gelijknamige avonturenfilm uit 1928. Hoofdrolspeelster Dolores del Rio scoort er datzelfde jaar een nummer 1-hit mee, waarna het liedje ook op het repertoire komt te staan van Gene Austin, Jim Reeves en Louis Armstrong. De Blue Diamonds geven een geheel eigen draai aan 'Ramona', waardoor het verandert van een langzame wals in een uptempo meesterwerkje. 'amona' is in 1960 dé hit van het jaar. Het liedje staat ruim een half jaar op de eerste plaats in Nederland en is ook een grote hit in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Indonesië, Mexico, Thailand en Japan. Ramona bereikt zelfs de Amerikaanse hitlijsten! Uiteindelijk worden van Ramona wereldwijd ruim 7 miljoen singles verkocht. De Blue Diamonds krijgen er een Edison voor, die hen in 1962 wordt uitgereikt door Wim Sonneveld.

Zilver

In de jaren zestig gaan The Blue Diamonds samen met Anneke Grönloh op tournee door Indonesië. Ze worden binnengehaald als helden en trekken met hun optredens volle stadions. Er volgen concerttournees door Scandinavië, Midden-Amerika, Australië en wederom het Verre Oosten. In Nederland scoren ze grote hits met liedjes als 'Little Ship', 'Marching Along With The Blue Diamonds', 'Sukiyaki' en 'That’ll Be The Day'. Na de invasie van The Beatles neemt de populariteit van The Blue Diamonds langzaam af. Ze spelen nog een paar jaar mee in de theatershows van Seth Gaaikema, maar het ontbreekt hen aan nieuwe hitsuccessen. Opvallend genoeg blijft hun populariteit in het Verre Oosten onverminderd groot. Regelmatig treden The Blue Diamonds op in Singapore en Indonesië, tijdens welke optredens zij ook liedjes in het Maleis zingen. In 1986 vieren The Blue Diamonds hun zilveren artiestenjubileum. Hun gelijknamige cd wordt bekroond met goud.

Kracht

In november 2000 treden Ruud en Riem de Wolff voor het laatst op als The Blue Diamonds. Ruud is dan al ernstig ziek. Op 18 december 2000 overlijdt hij op 59-jarige leeftijd. Na zijn dood belandt Riem in een diepe crisis. Met hulp van collega-artiesten als Rob de Nijs, Mariska Veres, Oscar Harris en George Baker vindt hij weer de kracht om overeind te krabbelen. Met hen maakt hij in 2001 het album Out Of The Blue. Vervolgens staat hij samen met zijn zoon Steffen als The New Diamonds weer op het podium. In 2005 ontvangt Riem een Koninklijke onderscheiding. De inmiddels 68-jarige zanger/gitarist treedt tegenwoordig op met verschillende bands, waaronder de zanggroep Gold met daarin ook de Indonesische kok Lonny. “Ik zing nog altijd Ramona,” zegt Riem. “Dat doe ik voor het publiek, maar ook voor mijzelf. Na al die jaren kan ik niet meer zonder haar.”