Artiest

Cocktail Trio - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Cocktail Trio
Het Cocktail Trio was één van de meest vrolijke trio’s die de Nederlandse lichte muziek ooit heeft gekend.

De enorme muzikaliteit van het Cocktail Trio ging gepaard met een even optimistische als kolderieke kijk op het leven. Onvergetelijke hits als 'Op Een Kangoeroe Eiland', 'Het Vlooiencircus', 'Batje Vier (De Uitvinder Van Het Bier)', 'Hup Hup Hup', 'Grote Beer' en 'Wie Heeft De Sleutel Van De Jukebox gezien'? stemmen vandaag de dag nog tot een ongeremde vrolijkheid en onbedwingbare aandrang tot hardop meezingen.

Johnny Kraaykamp

Het Cocktail Trio ontstaat min of meer per toeval. Begin jaren vijftig speelt pianist Ad van de Gein in het Amsterdamse etablissement Place Pigalle, waar hij iedere avond de jonge zanger/komiek Johnny Kraaykamp begeleidt. Wanneer Kraaykamp op een avond niet komt opdagen, probeert Van de Gein van de nood een deugd te maken. Samen met de dan toevallig aanwezige Amsterdamse muzikanten Carel Alberts en Anton Knollenberg trakteert Van de Gein het aanwezige publiek op muzikale improvisaties. Deze samenwerking bevalt zo goed dat de heren besluiten om met z’n drieën verder te gaan als het Cocktail Trio.

Populariteit

Alle drie de leden van het Cocktail Trio kunnen buigen op een behoorlijke hoeveelheid muzikale ervaring. Zo heeft Brabander Van de Gein jarenlang in diverse Belgische en Nederlandse orkesten gespeeld, is Alberts met zijn Dutch Star Trio succesvol geweest in Duitsland en heeft de zich Tonny More noemende Knollenberg gitaarles gegeven aan prinses Irene. Het repertoire van het Cocktail Trio bestaat uit bewerkingen van aanstekelijke Amerikaanse hits, die van pakkende Nederlandse teksten worden voorzien. Daarmee heeft het drietal veel succes in den lande, iets dat ook de radiomakers in Hilversum niet ontgaat. Vanaf 1954 is het Cocktail Trio regelmatig te gast in diverse radioprogramma’s. Zo treedt het trio op in het populaire programma Radio Ziekenbezoek van Alex van Wayenburg en met de Selevera’s in het AVRO-programma Palet van Jan Koopman. Ook doet ze mee aan de Snip & Snap revue Harten Troef. Dankzij deze shows en de vele optredens in het land stijgt de populariteit van het Cocktail Trio tot grote hoogten.

Meezingers

In het voorjaar van 1961 scoort het Cocktail Trio haar eerste grote hit. Dat gebeurt met de single 'Op Een Kangoeroe Eiland', een bewerking van de Amerikaanse hit 'Tie Me Kangaroo Down, Sport'. Het liedje komt in de Nederlandse Top 10 terecht. Hetzelfde gebeurt met de opvolger 'Batje Vier (De Uitvinder Van Het Bier)', een doldwaas liedje met een zeer hoog meezinggehalte. Het zinnetje ‘lang leve de man die het bier uitvond’ wordt een gevierde kreet in Nederland. Het plaatje wordt met goud bekroond. Daarna volgt een stroom van komische hits als 'Hup Hup Hup', 'Wie Heeft De Sleutel Van De Jukebox Gezien', 'Juanita Banana', 'Leve De Opera', '(Hela Roept De) Akela' en 'Lief Zijn Voor Elkaar'. Zanger/gitarist Tonny More, de man met de baard, groeit uit tot het gezicht van het Cocktail Trio; contrabassist Carel Alberts is de clown van het stel en pianist Ad van de Gein het compositorische brein.

Vlooiencircus

Ook het door Ad van de Gein gecomponeerde liedje 'Het Vlooiencircus' (‘tjongejongejonge wat een spronge’) wordt een grote hit. Het liedje wordt later zelfs opgenomen door de Jamaïcaanse pianiste Winifred Atwell, die er een wereldhit van maakt. Verder schrijft Van de Gein ook hits voor onder anderen Johnny & Rijk ('Op Het Goudgele Strand Van Ameland'), Willy Alberti & Wim Sonneveld ('Mooi Amsterdam'), Willeke Alberti ('Morgen Ben Ik De Bruid') en Ria Valk ('M’n Vrijgezellenflat'). Jaren later schrijft Carel Alberts voor Gordon het liedje 'Gini', waarmee de Amsterdamse zanger meedoet aan de voorronde van het Nationaal Songfestival en zo zijn eerste platencontract verdient. h2>

Herinneringen

Eind jaren zestig begint het succes van het Cocktail Trio af te nemen. Het trio is nog een tijdlang actief in het schnabbelcircuit en werkt mee aan verschillende tv-spotjes, waaronder die van de rijdende melkwagen (‘leve de man van de SRV van je hieperdepiep hooray’). In 1980 moet Van de Gein vanwege keelkanker noodgedwongen afscheid nemen van het Cocktail Trio. Na enig gekissebis over de naam gaan de andere twee als het Cocktail Trio door. Nadat hij enkele hartaanvallen heeft gehad, overlijdt Tonny More in november 1985 op 63-jarige leeftijd. Carel Alberts, de bassende clown van het Cocktail Trio, gaat verder maar dan onder de naam Sans Soucis. In april 2006 overlijdt hij op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Anno 2008 is de 86-jarige Ad van de Gein nog het enig levende lid van het ooit zo populaire trio. Om alle goede herinneringen in leven te houden, treedt hij zo heel af en toe nog eens op onder de naam van het Cocktail Trio.

Nummers Cocktail Trio