Artiest

Imca Marina - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Imca Marina
Imca Marina is een Nederlandse zangeres die in de jaren ’60 en ’70 een reeks hits scoort in Nederland. ‘Viva España’, ‘Harlekino’ en ‘Vino’ zijn de bekendste liedjes van haar.

Eerste contract in 1959

Al op jonge leeftijd zingt Imca Marina als soliste bij de Damster Wichters en treedt ze op samen met haar moeder. Na een aantal talentenjachten te hebben gewonnen tekent ze haar eerste platencontract in 1959.

Nummer 1-hit Soerabaja en Duitstalige singles

De eerste single is ‘Morgen’ en wordt een bescheiden hit. Haar eerste nummer 1-hit scoort ze in 1963 met ‘Soerabaja’. In Duitsland doet ze het goed met ‘Lass Mein Herz Nicht Weinen’ en ‘Über Den Wolken Kommt Sonnenschein’. De singles worden in Nederland met goud bekroond.

Hit met 'Harlekino' en debuutalbum

De volgende hit scoort ze in 1965 met ‘Harlekino’. In 1970 volgt haar eerste album Imca Marina. 

Comeback

Imca Marina is een aantal jaar uit de running vanwege een kleine inzinking. Maar in 1972 maakt ze een comeback van formaat. ‘Viva España’ wordt een internationale hit. In 1975 heeft ze wederom succes met een single, dit keer gooit ze hoge ogen met ‘Vino (Waar Blijft De Wijn)’.

Hartenvrouw

Ze brengt een aantal jaar later Hartenvrouw (1981) uit. Op dit album is ‘Het Wijf Van IJzer’ terug te vinden, dat is geschreven door Normaal. Door een botinfectie trekt ze zich terug als zangeres.

Gelukkig keert ze weer terug

In 1989 keert Imca Marina wederom terug in de muziek. De single ‘Spanje, Mi Amor’ verschijnt dat jaar. Ze brengt wederom een album uit met de titel Imca Marina (1992).

Onderscheidingen

Imca Marina wordt door de Nederlandse Gay Discjockeys Vereniging onderscheiden als de nieuwe koningin-moeder van de Nederlandse homo's. In 2008 wordt ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau .