Artiest

The Jacksons - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Jacksons
Ook bekend als 'The Jackson 5'. Jongensgroep bestaande uit de vijf broers Tito, Jermaine, Jackie, Marlon en Michael Jackson, die in de jaren zeventig aan de lopende band hits scoort. The Jackson 5 verandert hun naam in The Jacksons als ze vertrekken bij Motown. Jermaine Jackson blijft bij Motown, omdat hij de schoonzoon is van platenbaas Berry Gordy, en wordt vervangen door broer Randy.

De broers Jackson oefenen van kleins af aan samen, onder streng toezicht van vader Joe, op het spelen van muziek. De oudste drie zoons, Jackie, Tito en Jermaine beginnen met optreden in de buurt. Hun neven Johnny Jackson en Ronnie Rancifer maken in deze periode ook deel uit van de band. 

Gouden stemgeluid

Johnny en Ronnie verlaten de band en maken plaats voor Marlon en de vijfjarige Michael. De band oefent op zang en dans en vooral de kleine Michael ontpopt zich als een ware entertainer. Als blijkt dat hij ook nog eens beschikt over een gouden stemgeluid, wordt hij al gauw de vaste zanger van de band. Een oude dame uit de buurt bezorgt hen de naam Jackson Five. 

Platencontract

Als de broers een talentenjacht winnen in het Apollo theater in Harlem, worden ze opgemerkt door Gladys Knight. Deze laat hun naam vallen bij Motown, maar dat resulteert nog niet in een platencontract. Pas als ook Diana Ross over de vijf broers begint, krijgen ze een kans bij de bekende platenmaatschappij uit Detroit.

Nummer 1

The Jackson 5 staat in 1969 in het voorprogramma van Diana Ross en brengt in datzelfde jaar hun debuutalbum uit: Diana Ross Presents The Jackson 5. Michael is op dat moment nog maar elf jaar oud. Hun eerste single ’I Want You Back’ volgt begin 1970 en net als hun tweede en derde singles, ’ABC’ en ’The Love You Save’, bereikt ’I Want You Back’ de nummer 1-positie. Ook hun vierde single ’I’ll Be There’ wordt een nummer 1-hit. Vier nummer 1 hits op rij is tot dan toe nog geen debutant gelukt. 

Solo

Jermaine en Michael starten naast de Jackson 5 ook een solocarriere. Het nummer ’Ben’ is voor Michael zijn eerste grote solosucces. Jermaine heeft nog wel een top tien hit met "Daddy’s Home’, maar het grote succes blijft uit. 

Breuk

Het succes van de broederband gaat gestaag voort, maar in 1976 komt er een breuk. De broers verruilen platenmaatschappij Motown voor Epic, maar Jermaine blijft. Hij is getrouwd met de dochter van Motown-oprichter Berry Gordy en kan het moreel gezien niet maken om over te stappen naar de concurrent. De Jackson 5 houden op te bestaan en worden The Jacksons.

Reünie

De geruchten over een mogelijke reünie van The Jackson 5 worden begin 2007 steeds sterker. Volgens een anonieme bron verschijnt er een Best of-album en gaat de groep twee nieuwe nummers opnemen. Een werkelijke samenkomst komt er echter nooit, los van een eenmalig optreden. Michael Jackson overlijdt in juli 2009.