Artiest

Amy Macdonald - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Amy Macdonald
Een Schots nachtegaaltje dat in 2008 doorbreekt met haar debuutalbum This Is The Life. In haar muziek wordt ze beïnvloed door de bands Travis en The Libertines. Door haar leeftijd, muziek en moment van doorbreken wordt ze vaak vergeleken met Kate Nash.

Travis

Een familie-uitje op 12-jarige leeftijd verandert het leven van de jonge Amy. Ze krijgt zakgeld van haar oma. In plaats van ijsjes, koopt ze een cd. Het was het album van Travis, The Man Who. Het maakt zo’n indruk op haar dat ze zelf ook gitaar gaat spelen. Met een paar akkoorden en een fikse lading talent leert ze zichzelf het instrument spelen.

Album

Al snel begint de zangeres liedjes te schrijven en op te treden. Haar ster stijgt langzaam naar grote hoogte in Glasgow. Ze stopt met school om zich helemaal op de muziek te storten. Platenmaatschappij Vertigo biedt haar een contract aan en maakt een album met haar. This Is The Life is het gevolg.

Pete Doherty

De titeltrack ‘This Is The Life’ is gebaseerd op een optreden van Pete Doherty in Glasgow. Het is zijn eerste optreden na zijn splitup met The Libertines. De show maakt een geweldige indruk op Amy en de ochtend erna schrijft ze het nummer.

Voetbalvrouwen

Een van de opvallendste nummers op het debuutalbum is het nummer ‘Footballers’ Wife’. Volgens de Schotse gaat het nummer over de popcultuur waarin meisjes van 19 een autobiografie gaan schrijven. Alleen omdat ze een vriend hebben die goed kan voetballen. Zelf hoeft de Schotse niet zo nodig beroemd te zijn. Het gaat haar voornamelijk om de muziek.

Tweede album

Na de release van haar debuut is Amy voornamelijk aan het touren. Ze doet dat graag, maar is ook wel een beetje blij dat ze in 2009 even terug thuis in Schotland is om haar tweede album op te nemen. De release van dit album, Curious Thing, in maart wordt voorafgegaan door de single 'Don't Tell Me That It's Over'. De albumtitel komt uit de song 'No Roots', waarin ze het volgende zingt: "this life I lead, it’s a curious thing but I can’t deny the happiness it brings," een typische Amy MacDonald-tekst.

Life In A Beautiful Light

In mei 2011 kondigt het management van de Schotse zangeres aan dat haar derde album eraan komt. Op 13 april staat 'Slow It Down', de eerste single van de plaat, online. In juni 2012 komt Life In A Beautiful Light officieel uit.  

Nummers Amy Macdonald