Artiest

Dean Martin - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dean Martin
Dean Martin staat bekend als acteur, nachtclub zanger en lid van de roemruchte Rat Pack, waar ook Sammy Davis jr en Frank Sinatra deel van uitmaakten. 'Everybody Loves Somebody Sometimes' is zijn bekendste hit.

Dean Martin wordt geboren als Dino Paul Crocetti in Steubenville, Ohio op 7 juni 1917. Zijn zoon zal later ook luisteren naar de naam Dino en bekend worden als tennisser.

Bokser

Voordat Dean als zanger aan de slag gaat werkt hij de meest verschillende baantjes af. Hij bokst op amateurniveau voor geld onder de naam Kid Crocetti, tijdens de drooglegging vervoert hij illegaal gestookte drank en ook werkt hij als croupier in de plaatselijke goktent.

Nachtclubs

Op zijn zeventiende begint hij met zingen in verschillende nachtclubs in Ohio. Tijdens een van deze optredens wordt hij gespot door bandleider Sammy Watkins die hem in 1938 inhuurt als zanger. Twee jaar later verandert hij zijn naam in Dean.

New York

De Riobamba Room in New York contracteert hem in 1943. Nu hij in New York zit, is het steeds makkelijker voor Dean om aan werk te komen. Hij neemt zijn eerste platen op in deze periode.

Komiek

Niet alleen als zanger, maar ook als komiek komt hij aan de bak, wanneer hij na een optreden aan de praat raakt met Jerry Lewis. Samen voeren ze een act op waarin Dean de serieuze aangever is en Jerry de komische afmaker. NBC, een van de grootste radio- en televisiemaatschappijen in Amerika, geeft het tweetal in 1949 zendtijd op de radio en een jaar later debuteren ze op tv.

Meningsverschil

De samenwerking tussen het tweetal duurt bijna tien jaar, maar houdt op te bestaan na een creatief meningsverschil. Dean richt zich hierna weer op zijn zingen en neemt een aantal succesnummers op, waaronder ’That’s Amore’, ’When You’re Smiling’ en ’Oh Marie’. De laatste is ooit nog gecoverd door o.a. Andre Hazes.

Acteren

Ook pakt hij het acteren op en hij speelt in 1958 in de film The Young Lions met Marlon Brando. Samen met zijn ’Rat Pack’ vrienden, een zingende vriendengroep bestaande uit o.a. Frank Sinatra, Peter Lawford en Sammy Davis Jr., neemt hij een aantal films op waaronder Ocean’s Eleven. Uiteindelijk speelt Dean gedurende zijn leven in 51 speelfilms, waaronder ook Cannonball Run I & II.

Presentator

Voor hij aan zijn nieuwe carrière als televisiepresentator van The Dean Martin Show begint, brengt Dean in 1964 zijn grootste hit ’Everybody Loves Somebody Sometimes’ uit. Hierna stort hij zich voornamelijk op zijn tv-show. Deze loopt van 1965 tot 1973, waarna hij een tweede show begint; The Dean Martin Comedy Hour. Deze show loopt een jaar en verdwijnt dan ook van de buis.

Playboy

De shows portretteren Martin voornamelijk als een dronken playboy. Het algemene beeld van Dean is dan ook dat van een alcoholist. Men beseft niet dat dit slechts een rol is die hij uitermate goed beheerste.

Grootheden

De tien daarop volgende jaren, van 1974 tot en met 1984, heet de show ’The Dean Martin Celebrity Roasts’. Alle Amerikaanse grootheden passeren in deze show de revue en zingen duetten met Dean. Van Sinatra tot Lucille Ball. Het programma flopt en luidt het naderende einde van zijn carrière in. 

1e kerstdag

Na deze periode besluit hij het rustiger aan te doen. Maar wanneer in 1987 zijn zoon Dino omkomt in een vliegtuigongeluk, verdwijnt zijn rust voorgoed en hij zegt zelfs de reünietournee met Sammy Davis Jr. en Frank Sinatra af. Hij slijt zijn dagen in eenzaamheid en sterft op 1e kerstdag 1995.