Artiest

Henk Wijngaard - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Henk Wijngaard
Nederlandse zanger annex truckchauffeur die zich sinds de jaren zeventig specialiseert in liedjes voor vrachtwagenchauffeurs. Wijngaard weet in 1978 een zesde plek in de nationale hitlijsten te behalen middels het nummer ‘Met De Vlam In De Pijp’, waarna meerdere hits met eenzelfde invalshoek volgen. In de jaren ’90 scoort hij nog een grote hit met ‘Hey Suzie’.

Vrachtwagen-chauffeur Henk Wijngaard raakt al op jonge leeftijd in de ban van de gitaar. Een echte loopbaan in de muziek lijkt er echter niet in te zitten, al speelt hij in diverse bandjes en orkesten. Het tij keer wanneer Wijngaard besluit om Nederlandstalige chauffeursnummers te gaan schrijven. Nadat hij meedoet aan een talentenjacht, wint hij een platencontract bij Telstar. Zijn eerste LP Zingende Wielen wordt een groot succes en ‘Met De Vlam In De Pijp’ - zijn vierde single - scoort hij een joekel van een hit.

Weingard

Henk Wijngaard scoort daarna meer hits waaronder ‘Containersong’, ‘Kilometervreters’ en ‘Asfalt Rocker’. Hij brengt - onder de naam Henk Weingard - ook een handvol Duitstalige albums uit. Het is echter pas in 1990 wanneer de zanger weer een top-10 hit scoort als ‘He Suzie’ een achtste plek in de hitlijsten haalt. In 2006 viert hij zijn 30-jarig jubileum als artiest. Wijngaard zit heden ten dage geenszins stil; zijn agenda is nog altijd gevuld met optredens.