Artiest

Barry White - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Barry White
Barry White was een Amerikaanse soul- en discozanger en producer. Hij won drie keer een Grammy-award en werd bij het grote publiek met hits als: 'You're the First, the Last, My Everything' en 'Can't Get Enough of Your Love, Babe'.

Golden Voice

'The man with the golden voice' wordt geboren op 12 september 1944 in Galveston, Texas. Maar hij groeit op in Los Angeles, waar hij - geïnspireerd door Motown-bands als The Supremes - gaat schrijven, arrangeren en produceren. 

Harlem Shuffle

Zo schrijft hij in 1964 de fantastische song ‘Harlem Shuffle’ voor Bob and Earl. (Het is een redelijk succes maar niets vergeleken met de impact die de Rolling Stones achterlaten in 1986!). Barry Lee, zoals Barry White daadwerkelijk heet, brengt in de jaren ’60 onder zijn eigen naam en als lid van de doo wop groep The Upfronts een aantal platen uit. 

A&R manager

Maar Barry’s grootste werkzaamheden zijn als A&R manager (zeg maar ‘talentscout’) voor labels Mustang en Bronco van platenmaatschappij Keen Records. Hij begeleidt de carrières van onder andere zangeressen Felice Taylor en Viola Wills. 

Love Unlimited

In 1969 stelt hij een succesvol vrouwelijk trio samen, waarvan zijn (ex-)vrouw Glodean ook deel uitmaakt. De naam van het vrouwelijk gezelschap heeft natuurlijk weer met Barry’s grootste hobby (lees: de liefde) te maken: Love Unlimited.

Solocarriere

Ook zet hij het Love Unlimited Orchestra op, een 40-koppig ensemble dat hemzelf en het trio liefdevol begeleidt. Maar zijn eigen solocarrière gaat begin jaren ’70 ook flink goed van start. 

Debuutalbum

Zijn zwoele debuutalbum I’ve Got So Much To Give (uit 1973, met de sensuele titeltrack en de hit ‘I'm Gonna Love You Just A Little More Baby’) wordt namelijk een megasucces. 

Soul-classics

In deze tijd schrijft hij zijn grootste soul-classics als ‘I'm Gonna Love You Just A Little More Baby’, ‘Never, Never Gonna Give Ya Up’, (beide uit 1973), ‘Can't Get Enough Of Your Love, Babe’, en ‘You're The First, The Last, My Everything’ (beide uit 1974). 

Love's Theme

Het Love Unlimited Orchestra bezorgt hij een nummer 1 hit met het instrumentale ‘Love’s Theme’. In 1978 covert hij succesvol ‘Just The Way You Are’ van Billy Joel. Na acht Barry White albums, vier Love Unlimited Orchestra albums en talloze slopende tournees neemt hij in ’83 een lange pauze. 

Singles

Maar in 1989 brengt hij weer eigen singles uit als ‘I Wanna Do It Good To Ya’ en ‘Sho’ You Right’. Ook zingt hij mee op albums van Quincy Jones - The Secret Garden (1990) - en Big Daddy Kanes - Taste of Chocolate (1990). 

A&M

In 1992 tekent White een contract bij platenmaatschappij A&M waarbij hij vier albums uitbrengt. The Man is Back, The Right Night & Barry White, Put Me In Your Mix (met een duet met Isaac Hayes: ‘Dark and Lovely’.) en The Icon Is Love. 

Lisa Stansfield

De love guru zingt in 1992 een duet met Lisa Stansfield, ‘All Around The World’. In 1999 volgt het album Staying Power samen met Love Unlimited Orchestra, het is de opvolger van de multi-million-seller The Icon Is Love (1994). 

The Icon Is Love

De songs op dit album bevatten slicke keyboardtunes en baspartijen die net zo diep zijn als Whites’ stem. Op het album staat ook het nummer ‘Thank You’, een cover van Sly Stone. 

Puffy

Whites’ versie is gemixed door niemand minder dan Sean “Puffy” Combs en om het geheel helemaal eigentijds te maken is er een rap aan toegevoegd van rapper Mr. Rodgers. 

Samenwerkingen

Aan zijn laatste album werken ook de zangeressen Lisa Stansfield en Chaka Khan mee. White heeft in totaal 106 gouden en 41 platinum albums, 20 gouden and tien platinum singles uitgebracht. Daarnaast heeft hij talloze hits geschreven voor anderen. Barry White, met recht een van de succesvolste artiesten op deze aardbol, sterft 4 juli 2003 in het West Hollywood ziekenhuis aan de gevolgen van nierproblemen.