Artiest

Philip Bailey - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Philip Bailey
De zanger van Earth, Wind & Fire, heeft naast de band ook nog een solocarrière. Philip Bailey vaart echter niet één koers. Van zijn hit ‘Easy Lover’ met Phil Collins, via diverse gospelalbums, lijkt hij nu geëindigd te zijn bij de jazz. Of gaat hij toch verder met soul?

Philip Bailey is bekend als de zanger –die met de opmerkelijk hoge stem- van de populaire band Earth Wind and Fire. In de jaren zeventig scoort deze band veel hits. In de jaren tachtig gaat Philip Bailey, naast zijn werk voor de band, ook aan een solocarrière werken.

Solo

Zijn eerste album Continuation komt uit in 1982. Zijn tweede album Chinese Wall is een coproductie met Phil Collins. ‘Easy Lover’ het duet van deze twee zangers staat begin 1985 vier weken op de eerste plek in de Top 40.

Gospel, jazz en soul

Dan slaat Bailey een andere richting in. Zijn volgende albums komen eind jaren ’80 alle uit bij het gospel-label Word. In deze tijd pakt hij ook de draad met Earth, Wind & Fire weer op, waarmee hij tegenwoordig nog steeds optreedt.

Changez

In 1999 slaat zijn muziekcarrière voor de tweede maal een andere richting in met het rustige jazzalbum Dreams. Aan dit album werkt een lange lijst hedendaagse jazzartiesten mee, waaronder Gerald Albright, Luis Conté en Everette Harp. Drie jaar later verschijnt zijn twee jazzalbum: Soul on Jazz.