Artiest

Diana Ross - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Diana Ross
Amerikaanse zangeres en diva die haar carrière in de jaren '60 met The Supremes begint. In de jaren '70 gaat Diana Ross solo. 'Theme From Mahogany', 'Upside Down', 'My Old Piano', 'Why Do Fools Fall In Love' en 'Muscles' zijn een aantal grote hits voor Diana Ross.

Diana Earle Ross wordt op 26 maart 1944 geboren in Detroit Michigan. Haar naam wordt verkeerd genoteerd bij de burgerlijke stand, want het hoort Diane te zijn. Later zal ze haar naam alsnog in Diana veranderen, maar de eerste jaren gaat ze met een 'e' door het leven.

Motown

Op haar vijftiende vormt ze samen met Mary Wilson, Barbara Martin en Florence Ballard het bandje The Primettes Vocal Quartet. Detroit is de thuishaven van Motown Records en het duurt dan ook niet lang voor de dames een platencontract aangeboden krijgen. In 1960 tekenen ze het contract en het daarop volgende jaar veranderen ze hun naam in The Supremes.{l}

Supremes

{/l}Barbara Martin verlaat de band na hun eerste single en het kwartet wordt gereduceerd tot een trio. The Supremes zijn voornamelijk een meidengroep, maar naarmate het succes toeneemt, kruipt Diana Ross steeds meer naar de voorgrond. Ze scoren o.a. hits met ´Baby Love´, ´Stop! In The Name Of Love´ en ´Come See About me´. In 1967 verandert de naam in Diana Ross & The Supremes.

Solo

In 1969 stapt Diana uit The Supremes om een solocarrière te beginnen. De overgebleven Supremes gaan nog door, maar acht jaar later houden zij ermee op. Diana´s titelloze debuutalbum verschijnt in 1970.

Acteren

Naast haar muzikale carrière is Diana ook bezig haar sporen te verdienen als actrice in de film Lady Sings The Blues, over Billie Holiday.  Dit doet ze niet geheel onverdienstelijk, want ze wordt genomineerd voor een Oscar. Voor de tweede film waarin ze speelt,  Mahogany, verzorgt ze de soundtrack `Do You Know Where You´re Going To´. Dit nummer komt ook op haar tweede soloalbum Diana Ross.

The Wiz

Diana speelt de rol van Dorothy in The Wiz uit 1978; het verhaal over het meisje Dorothy die met haar hondje Toto logeert bij haar oom en tante in Kansas om vervolgens een spannend avontuur te beleven in Oz. Michael jackson speelt de vogelverschrikker en samen zingen ze het nummer 'Ease On Down The Road'. Samen met 'Brand New Day' is dit het bekendste nummer uit de film.

Liefde

Haar huwelijk met Bob Ellis, van wie ze twee kinderen heeft, eindigt in 1977. In het begin van de jaren ´80 heeft Diana een korte relatie met Gene Simmons van Kiss. Ook wordt er gespeculeerd over een eventuele relatie met Michael Jackson, maar bewijs is hiervoor nooit geleverd. Wel boekt ze succes met het door hem geschreven nummer ´Muscles´.

Tanende jaren tachtig

Het succes wat ze kende in de jaren zestig en zeventig neemt gedurende de jaren tachtig af. Wel scoort ze haar grootste internationale hit in 1981 met het duet ´My Endless Love´, dat ze samen met Lionel Richie zingt. Verder brengt ze in deze periode bijna geen nieuw materiaal uit. Haar concerten zijn daarentegen roemrucht, zoals het concert dat ze in Central Park geeft tijdens een hevige storm.

Weduwe

In 1991 brengt ze nog een internationale hit uit met ´When You Tell Me That You Love Me´. Van 1985 tot 2000 is Diana getrouwd met de Noorse zakenman Arne Næss Jr. van wie ze ook twee zonen krijgt. Næss overlijdt in 2004 door een ongeluk in de Zuid-Afrikaanse bergen.

Symphonica in Rosso

In 2009 staat Diana Ross in Nederland voor het concertevenement Symphonica in Rosso.