Artiest

ABC - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. ABC
ABC: Een liefhebber van cliché en kitsch. Opgetild door een witte Britse Funkgolf in de jaren '80 staat daar ineens ook ABC. In de jaren '80 staat ABC bekend om hun enorme extravagante shows met veel strijkers en Hollywood-achtige taferelen.

Glitter

Flamboyante frontman is Martin Fry - naast gitarist Mark White - die keurig als gastheer optreedt in zijn goudlamé kostuums met veel glitter en kitsch. (En natuurlijk zijn blonde kuif waar hij af en toe gedegen zijn hand door haalt.) Eigenlijk lekker nep en gladjes maar het is gebleken dat ABC méér is dan een imago: zij hebben talloze hits gemaakt die wereldwijd nog steeds veel gedraaid worden. Hun zogenaamde alfabet van de liefde (album The Lexicon of Love uit 1982) telt nummers als 'Poison Arrow', 'Lexicon of Love', 'The Look of Love', en 'All of My Heart'. 

Funk

Het tweede album is Beauty Stab uit 1983 waar zowel het geluid als het concept behoorlijk anders is. Niet meer kitsch en glamour-achtig maar juist sober. Het lukt ABC echter niet om met dit album in de hitparades te komen. Ook het album Zillionaire uit 1985 kan niet het succes van het liefdesalfabet overtreffen. De laatste echte hit van ABC is When Smokey Sings uit 1987. De muziek van ABC wordt gerekend onder onder de zogenaamde 'nieuwe funkgolf' begin jaren '80 met bands als Duran Duran en Spandau Ballet. 

Solo

Zeg maar de funk en the groove van een Michael Jackson, Jackson Browne en Kool and the Gang gemixed met wat overdreven glamour. Maar ABC heeft zich zelf nooit als 'funk' gezien. Martin Fry in een artikel in de jaren '80: "Het woord funk wordt volkomen verkeerd gebruikt, dat bestaat hoogstens bij de gratie van Kool and the Gang. De enige nadruk die wij wilden leggen was op dansen en romantiek: "going out to nightclubs and looking good on a budget". Syntheziserpop-icoon Martin Fry is nog lang niet in de vergetelheid geraakt. In 1997 maakt hij een album Skyscraping dat alleen in Engeland uitkomt. Maar hij treedt ook nog steeds regelmatig op met ABC in zijn thuisland. In maart 2001 heeft hij de track 'One and Only' ingezongen van dj/producer King Britt op zijn album Re-Members Only.