Artiest

De Dijk - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. De Dijk
Nederlandstalige Amsterdamse band die in de jaren ’80 een grote hit scoort met ‘Mag Het Licht Uit’ en ‘Nergens Goed Voor’. In 1994 haalt De Dijk de Nederlandse Top 10 met de single ‘Als Ze Er Niet Is’. In 2008 verschijnt Brussel, het vijftiende studio-album van De Dijk. In 2010 neemt de band het album Hold On Tight op met Solomon Burke die, voordat een gezamenlijk concert kan plaatsvinden, overlijdt in Nederland.

Stampei

De Dijk wordt in 1981 gevormd uit de restanten van de band Stampei. Drijvende kracht(en) achter de band zijn de broers Huub en Hans van der Lubbe. De band valt op door de poëtische Nederlandstalige teksten van Van der Lubbe in combinatie met Amerikaans aandoende soul-, en rockmuziek. 

Bloedend Hart

‘Bloedend Hart’ verschijnt in 1982 op single en wordt een bescheiden succes. Ook het titelloze debuutalbum slaat aan. De successen leveren De Dijk veel optredens op en een ‘go’ voor een tweede album. 

Nooit Meer Tarzan

Nooit Meer Tarzan komt uit 1983 weet de verkoopcijfers van De Dijk niet te evenaren en platenmaatschappij Dureco zegt het contract met de band op. Huub van der Lubbe heeft meer noten op zijn zang. In 1984 is hij te zien in de Nederlandse speelfilms Brandende Liefde en De Aanslag. 

Elke Dag Een Nieuwe Hoed

Het jaar erop verschijnt bij Telstar (het platenlabel van Johnny Hoes) Elke Dag Een Nieuwe Hoed. Maarten Treurniet en drummer Antonie Broek tekenen voor de productie. ‘Binnen Zonder Kloppen’ wordt een hitje. 

Wakker In Een Vreemde Wereld

Bij een nieuwe platenmaatschappij (Phonogram) verschijnt in de zomer van 1987 ‘Mag Het Licht Uit’. Het wordt de eerste echte hit voor De Dijk. Ook ‘Dansen Op De Vulkaan’ en ‘Wakker In Een Vreemde Wereld’ worden veelvuldig gedraaid. Alle singles zijn terug te vinden op Wakker In Een Vreemde Wereld. Het album levert de band een Zilveren Harp en een Edison op. 

Niemand In De Stad

Op Niemand In De Stad uit 1989 staan maar liefst twee hits: ‘Ik Kan Het Niet Alleen’ en ‘Nergens Goed Voor’. De Dijk is en blijft een van de meest gevraagde live-bands van Nederland. Niet geheel onlogisch verschijnt in 1990 een live-album. 

Jaren ´90

In de jaren ’90 verschijnen er vier studioalbums: Nooit Genoeg (1991), Zeven Levens (1992), De Blauwe Schuit (1994) en De Stand Van De Maan (1997). Omdat ‘de batterij’ volgens de band zelf opnieuw opgeladen moet worden, last De Dijk in 1999 een sabbatical year in. Wel treedt De Dijk op tijdens South By South West, een groot festival in Austin, Texas. 

Zevende Hemel

Halverwege 2000 verschijnt het door J.B. Meijers (ex-Supersub) geproduceerde album Zevende Hemel. De single ‘Als Het Golft’ wordt een radiohitje. In de zomer van 2002 viert De Dijk zijn twintigjarige bestaan met optredens in Ahoy’ en de Heineken Music Hall. De single ‘Ga In Mijn Schoenen Staan’ wordt tijdens deze optredens verkocht en wordt daardoor een groot (verkoop)succes. 

Muzikanten Dansen Niet

Het album Muzikanten Dansen Niet verschijnt een paar maanden daarna. Op dat moment heeft De Dijk zes gouden en drie platina platen thuis aan de muur hangen. In 2004 besluit de band het een jaartje rustig aan te doen en niet op te treden. De band beëindigt de pauze op spectaculaire manier met een concert in Ahoy. Ze krijgen in 2005 een Edison award voor hun hele oeuvre. Op dat moment is de Dijk bezig met het werken aan een nieuw album.

Zomerfestivals

Ze verschijnen weer op de buhne tijdens de zomerfestivals van dat jaar. Zo bezoeken ze bijvoorbeeld Parkpop in Den Haag en geven ze een groot concert in de HMH.

25-jarig jubileum

Het nieuwe album Later Is Nu komt in 2005 uit. De eerste single die van dit album is een dubbel/single met de titels ´Recht In De Ogen´ en ´Later Is Nu´.  In februari 2006 geeft de band een jubileum concert in de Rotterdamse Ahoy ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de band.

Brussel

Na een jaartje barstensvol optredens, trekken de bandleden zich terug in een Brusselse studio voor de opname van een nieuw album. Dat verschijnt in de zomer van 2008 en heet Brussel, genoemd naar de plek waar het vijftiende studioalbum van De Dijk tot stand is gekomen.

Solomon Burke

In 2010 werkt De Dijk samen met soullegende Solomon Burke aan het album Hold On Tight, met daarop Engelse vertalingen van nummers van De Dijk. Het album is een succes, en in de week van 11 oktober zou het gezelschap een eenmalig concert in Paradiso geven. Kort na aankomst op vluchthaven Schiphol, op 10 oktober 2010, overlijdt de zanger. Het concert in Paradiso gaat evengoed zonder Solomon Burke door en wordt een ode aan de soullegende.

Hou Me Vast

In oktober 2011 komt het nieuwe album Scherp de Zeis uit. Het album markeert het dertigjarig jubileum van De Dijk. Op 1 oktober 2011 wordt dit jubileum gevierd in Paradiso. De week voor het jubileum gaat Hou Me Vast, de documentaire over De Dijk van regisseur Suzanne Raes, in première op het Nederlands Film Festival. Hierin worden de mannen van De Dijk op de voet gevolgd tijdens het enerverende jaar 2010.

Dijkers & Strijkers

Begin 2014 komt De Dijk met Dijkers & Strijkers, een samenwerking met het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Dijkers & Strijkers omvat een registratie van de reeks concerten die de band met het orkest gaf onder de noemer 'Breder dan klassiek'. Datzelfde jaar komt ook het 33e studioalbum van de band uit: Allemansplein