Artiest

Dexy's Midnight Runners - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dexy's Midnight Runners
Britse popgroep uit Birmingham, aangevoerd door zanger/gitarist Kevin Rowland. De band wordt in 1978 opgericht door Rowland die op dat moment teleurgesteld is in de punkmuziek door zijn ervaringen met de punkgroep Killjoys.

Geïnspireerd door de soulmuziek, zet hij samen met Kevin Archer de blazersrijke Dexy's op. De naam is ontleend aan het middel dexedrine, een populaire peppil uit die tijd. Alle leden zijn strikte geheelonthouders. In 1980 komt hun eerste album Searching for the young soul rebels uit, dat goed wordt ontvangen. De formatie staat bekend om hun verschillende kleding stijlen in verschillende perioden. De band draagt in die periode dokwerkerskleding.

Typisch

De bandleden zijn wat typisch: ze weigeren met de pers te praten en publiceren in plaats daarvan essays met de 'ware betekenis van soul'. De formatie maakt nogal wat veranderingen en wordt in 1982 uitgebreid met een strijkesensemble en kleden zich op dat moment in versleten tuinbroeken. Het nieuwe geluid van de Dexys is Keltic soul. Het album Too-Rye-Ay met de wereldhit 'Come on Eileen' wordt een groot succes. Hun nieuwe kledingfase komt niet echt van de grond. Maar twee leden doen eraan mee. In 1986 gaat de band uit elkaar.

Nummers Dexy's Midnight Runners