Artiest

Van Halen - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Van Halen
Amerikaanse hardrockband vernoemd naar de Nederlandse broers Eddie en Alex van Halen. Van Halen scoort eind jaren '70 en begin jaren '80 een aantal hits waaronder 'Runnin' With The Devil', 'Jump' en 'Why Can't This Be Love'. Die hits doen het ruim dertig jaar nadien bij stadionconcerten nog altijd goed.

Het debuutalbum getiteld Van Halen wordt onthaald als meesterwerk en na acht maanden is het album platina in Amerika. Het bekendste nummer van dit debuutalbum is ‘Runnin' with the devil’.

Pinkpop

De snel volgende twee albums (Van Halen II en Women and children first) zijn al even succesvol. Op Pinkpop 1980 maakt Nederland voor het eerst kennis met de Amerikaanse band.

Covers

Het album Fair warning uit 1981 scoort wat minder, maar het daar op volgende Diver Down uit 1982, dat grotendeels uit covers bestaat, doet het wederom goed in de hitlijsten. Jan van Halen, vader van Eddie en Alex, speelt op dit album klarinet in het nummer ‘Big Bad Bill (is Sweet William now)’.

Beste gitarist

Hoewel in de VS en Europa (met name Nederland) zeer populair, zijn de leden dan nog steeds geen supersterren. Eddie is wel zeer geliefd bij gitaristen en wint vele jaren achter elkaar allerlei polls als beste gitarist.

Jump

De grote doorbraak heeft plaats in 1984 als het album 1984 met de wereldhit 'Jump'  verschijnt. Op dit album maakt de band voor het eerst gebruik van een synthesizer.

Wrijvingen

Het succes van 1984 voorkomt niet dat wrijvingen in de band escaleren. David Lee Roth wordt uit de band gezet en opgevolgd door Sammy Hagar. Het eerste album in de nieuwe bezetting 5150 wordt in 1986 een onverwacht groot succes.

Groter publiek

Het geluid verschuift van onvervalste hardrock naar stevige rockmuziek met popinvloeden en bereikt daardoor een groter publiek. Hagar blijkt als podiumartiest minder spectaculair dan Roth, maar heeft qua zang een groter bereik en kan ook gitaar spelen.

Belangstelling

De opvolgers van 5150, in 1988 OU812 en in 1991 For Unlawful Carnal Knowledge zijn in de VS nog succesvol, maar daarbuiten neemt de belangstelling voor de band af.

Nijmegen

Na het uitbrengen van het album Van Halen Live - Right Here, Right Now in 1993, wordt in 1995 het album Balance uitgebracht. Later dat jaar treedt Van Halen op in het Goffertpark in Nijmegen als voorprogramma van Jon Bon Jovi.

Best-of-album

Inmiddels zijn er nieuwe wrijvingen bij de band, ditmaal tussen Hagar en het management. In 1996 neemt Van Halen onverwacht enkele nieuwe nummers op met David Lee Roth, als bonustoevoeging voor een Best-of-album.

Vernieuwd

Eddie wil zodoende aftasten of een vernieuwde band met Roth haalbaar is. Als Sammy Hagar van dit alles hoort, is hij ontstemd en verlaat de band. De gebroeders ontdoen zich nadien ook van David Lee Roth.

Nieuwe zanger

Roth wordt opgevolgd door Gary Cherone, voorheen zanger bij Extreme. Het album Van Halen III uit 1998 wordt gemengd ontvangen en is het slechtst verkopende album uit de geschiedenis van de band. Na een tournee stapt Gary Cherone ook op.

Kanker

De jaren die volgen doen Van Halen weinig goed. Een nieuwe zanger wordt niet gevonden, zanger Eddie krijgt kanker (en herstelt) en heeft huwelijksproblemen; platenmaatschappij Warner Bros laat weten de band niet langer te ondersteunen.

Best of both worlds

In 2004 keert Sammy Hagar weer terugkeert bij Van Halen. Voor de promotie van een grote tournee door de VS wordt er een verzamelalbum uitgebracht met als titel: Best of both worlds, waarop drie nieuwe nummers staan.

75 optredens

Na de tour neemt de band geen nieuw materiaal meer op. Pas in 2007 gaat Van Halen weer op tournee door de Verenigde Staten, opnieuw met zanger David Lee Roth. Met Wolfgang (de zoon van Eddie) van Halen als basgitarist weet de band in 75 optredens bijna een miljoen fans te enthousiasmeren.

Nummers Van Halen