Artiest

Barclay James Harvest - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Barclay James Harvest
Barclay James Harvest is vele jaren een van de meest progressieve rockgroepen geweest. De band bestaat uit vier rockmuzikanten: zanger/gitarist John Lees, zanger/bassist Les Holroyd, zanger/toetsenist Stuart ‘Wooly’ Wolstenholme en drummer Mel Pritchard. Kenmerkend aan hun muziek is de samenzang die soms trekken van de Beatles heeft.

De groep werd in september 1966 opgericht in Oldham, Lancashire. Lees en Wolstenholme zijn klasgenoten en spelen samen in een band genaamd the Blues Keepers. Deze band wordt met een band genaamd the Wickeds gecombineerd. In de Wickeds spelen Holroyd en Pritchard.

Platencontract

Ze veranderen hun naam in Barclay James Harvest in juni 1967 wanneer de psychedelische en progressieve rockmuziek booming is. Ze krijgen nadat ze een aantal demo’s hebben rondgestuurd in 1968 een platencontract bij EMI’s Parlophone label. Hun eerste single ‘Early Morning’ brengen ze uit in april 1968. In 1969 verhuizen ze naar het label Harvest, dat EMI opzet voor de meer progressieve rock bands. De eerste single die ze daar uitbrengen heet ‘Brother Trush’.

Debuutalbum

Barclay James Harvest is de naam van hun debuutalbum. Dit album komt uit in 1970 en bevat enkele van de eerdere singles. Op het album zijn de kenmerken van de groep terug te vinden. De sterken zangharmonieën en de ruige gitaarpartijen komen in bijna elk nummer terug. Lees en Holroyd schrijven de meeste nummers voor de groep. Het album flopt en de bijbehoren de tour wordt een grote verliespost.

Eigen sound

Hun tweede album Once Again, komt in 1971 uit. Op dit album staat onder andere het nummer ‘Mockingbird’. De band brengt vrij snel daarna nog twee albums uit. Short stories komt in 1971 uit, gevolgd door Baby James Harvest in 1972. Ze zijn in 1972 voornamelijk aan het toeren en brengen een paar singles, ‘When The City Sleeps’ en ‘Breathless’, uit in dit jaar onder het pseudoniem Bombadil. Na de single ‘Rock And Roll Woman’ uit 1973 verlaat de groep EMI en vertrek Barclay James Harvest naar Polydor. Hier beginnen ze te bouwen aan een succesvolle carrière, zij het erg langzaam… Het eerste album wat de groep bij Polydor uitbrengt is getiteld Everyone is Everybody Else. Het album laat voor het eerst echt de sound van de groep horen. 

Doorbraak

Het lijkt er echter op dat de groep ook nu weer succesloos zal blijven. Maar in 1974 krijgt de band de langverwachte doorbraak bij het grote publiek met het dubbelalbum Barclay James Harvest Live. Ze behalen hiermee een plaats in de Engelse top 40. Ook het daarop volgende album, Time Honoured Ghosts, uit 1975 is succesvol. Een jaar later komt Octoberon uit en dit album haalt de top 20. Ze brengen het album Gone To Earth uit in 1977. Aan het einde van dit jaar staat de groep voor uitverkochte stadions te spelen. In 1987 komt XII uit. Hierna kondigt Wolstenholme in juni 1979 aan uit de band te stappen om een solocarrière te beginnen. De laatste tour met Woltensholme wordt opgenomen en komt uit onder de naam The Live Tapes. Woltensholme wordt vervangen door twee nieuwe bandleden. Zanger/toetsenistst/saxofonist Kevin McAlea en zanger/gitarist/toetsenist Colin Brown. De groep brengt tot 1988 om de zoveel tijd een nieuw album uit, waaronder Eyes Of The Universe (1979) Concert For The People (1980) en Glasnost (1988).

Nummers Barclay James Harvest