Artiest

Whitesnake - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Whitesnake
Whitesnake is een Brits/Amerikaanse hardrockband rondom David Coverdale, de voormalige zanger van Deep Purple.

Deep Purple

Als David Coverdale reageert op een advertentie in het blad Melody Maker, weet hij nog niet dat hij solliciteert bij Deep Purple, een van de grootste bands uit de jaren '70. Met Deep Purple brengt Coverdale drie albums uit. De eerste (Burn) is een groot succes, maar opvolger Stormbringer zorgt voor interne problemen. Na het derde album 'Come Taste The Band' valt Deep Purple volledig uit elkaar.

Coverdale solo

Coverdale begint aan een soloproject dat uiteindelijk twee albums oplevert: White Snake en Northwinds. Maar voor de opnames en optredens zoekt hij een band bij elkaar die onder de naam The White Snake Band schuil gaat.

Whitesnake

Het grootste gedeelte van die band is nog bij elkaar als Whitesnake wordt opgericht. Enkele oud-collega's uit Deep Purple zijn Coverdales nieuwe project komen versterken, maar een vaste samenstelling voor een langdurige periode zal er uiteindelijk nooit komen.

Trouble

Het eerste album van de band is meteen een succes. Voornamelijk dankzij de aanwezigheid van de Deep Purple-mannen krijgt Whitesnake veel aandacht en verkoopt Trouble redelijk goed. Tijdens de tour van dit album wordt het live album Live In The Hammersmith opgenomen.

Lovehunter

Een jaar later komt Lovehunter uit. Een album dat nogal wat kritiek kreeg vanwege de gewaagde hoes. 'Long Way From Home' is de eerste succesvolle release van dat album, maar een grote klapper blijft nog altijd uit, ondanks de potentie van de band met deze grote namen uit de industrie.

Ready An' Willing

Na wederom wat formatie-schiftingen komt in 1980 het derde Whitesnake-album uit. Ready An' Willing doet het goed in zowel de Amerikaanse als de Engelse hitlijsten. De single ´Fool For Your Loving´ is de voornaamste reden van dit succes. Kort daarop werd ook het tweede live-album Live...In The Heart Of The City gereleased.

Come An' Get It en Saints & Sinners

De albums volgens elkaar snel op. Vlak na de release van Ready An' Willing komt ook Come An' Get It uit. Nog geen jaar later ligt ook Saints & Sinners in de winkels. De enige single van deze twee albums die ook buiten Amerika en Groot Brittanië scoort is 'Here I Go Again'.

Slide It In

Maarliefst vijf singles van album nummer zes worden gereleased en Slide It In wordt daarmee het eerste grote lang verwachte succes van de band. En dat terwijl er voor Slide It In juist voor een andere sound gekozen wordt. Het bluesy rockgeluid wordt ingeruild voor een hardere sound. En dat valt niet direct bij iedereen in de smaak. Toch verkoopt Slide It In veel beter dan verwacht.

Whitesnake het album

Het volgende album laat even op zich wachten. Mede dankzij, wederom, wisselingen in de bezetting en een voorhoofdsholte-ontsteking van Coverdale, duurt de periode van opnemen bijna twee jaar voor het album Whitesnake. De langste periode tot dan toe.

Whitesnake zal het grootste succes van de band worden. Een opnieuw opgenomen versie van 'Here I Go Again' eindigt wereldwijd op nummer één en ook opvolgers 'Is This Love' en 'Crying In The Rain' (eveneens een heruitgave) scoren goed in de hitlijsten.

Slip Of The Tongue

In 1989 komt het achtste album van Whitesnake uit. Sessiegitarist Steve Vai komt de band tijdelijk versterken en Slip Of The Tongue levert uiteindelijk 3 succesvolle singles op. Met niet minder dan 3 miljoen verkochte albums is het, na Whitesnake, het best verkochte album.

Na de tour van Slip Of The Tongue kondigt Coverdale aan een pauze in te lassen voor de band. Hij start nog wel een project met Jimmy Page, maar het duurt tot 1994 voordat we weer wat van Whitesnake horen.

Greatest Hits

De release van een Greatest Hits album en bijbehorende tour, zorgen er voor dat Whitesnake weer op de internationale podia komt te staan. Zij het dan niet in dezelfde opstelling als voor de ingelaste pauze. Maar dat zijn de fans ondertussen allang gewend.

Restless Heart

Hoewel bedoeld als een solo-album voor Coverdale, verschijnt in 1997 nieuw Whitesnake-materiaal onder de naam Restless Heart. Het blijkt het laatste Whitesnake studioalbum te worden, voor een lange tijd. Tijdens de tour voor het album worden nog wel twee live-CD's opgenomen. Daarna wordt de stekker er opnieuw uitgetrokken door Coverdale. Ditmaal voor een langere periode.

Reünie

Vlak voor de 25-jarige verjaardag van de band, maakt Coverdale bekend weer op te zullen gaan treden met Whitesnake. Een band wordt snel gevormd en een internationale tour zet de band weer op de kaart. De reformatie zal uiteindelijk tot twee nieuwe studioalbums leiden: Good To Be Bad (2008) en Forevermore (2011), maar zonder groot succes.

Samenstellingen

Tegenwoordig telt de band een zestal leden. Naast David Coverdale zijn dat: Doug Aldrich en Reb Beach op gitaar, bassist Michael Devin, Brian Ruedy op keyboard en drummer Brian Tichy. Dat de line-up van Whitesnake in jaren aan wisselingen onderhevig is geweest moge duidelijk zijn. Het volgende rijtje artiesten is in de loop der jaren allemaal (meermaals) actief geweest als onderdeel van de band:

David Coverdale
Micky Moody
Bernie Marsden
Neil Murray
Peter Solley
Dave Dowle
John Lord
Ian Paice
Mel Galley
Colin Hodgkinson
Cozy Powell
John Sykes
Richard Bailey
Aynsley Dunbar
Vivian Campbell
Adrian Vandenberg (geboren als Adje van den Berg in Den Haag)
Rudy Sarzo
Tommy Aldridge
Don Airey
Steve Vai
Warren DeMartini
Denny Carmassi
Paul Mirkovich
Guy Pratt
Brett Tuggle
Steve Farris
Tony Franklin
Derek Hilland
Doug Aldrich
Reb Beach
Marco Mendoza
Timothy Drury
Uriah Duffy
Chris Frazier
Michael Devin
Brian Trichy
Brian Ruedy

En dan zien we waarschijnlijk nog wel een enkeling over het hoofd.

Nummers Whitesnake