Artiest

Chaka Khan - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Chaka Khan
Souldiva uit de Amerikaanse staat Illinois die begin jaren '70 deel uitmaakt van Rufus. Chaka Khan scoort vanaf 1975 hits met 'Once You Get Started', I'm Every Woman', 'Ain't Nobody' en 'This Is My Night'.

Haar grootste hit scoort ze eind 1984 met het door Prince geschreven 'I Feel For You'. Stevie Wonder speelt op deze single mondharmonica. Whitney Houston covert 'I'm Every Woman' en scoort er een grotere hit mee dan Chaka Khan zelf. 'All Good' uit 2000 is een samenwerking met De La Soul.De Amerikaanse diva won in haar indrukwekkende carrière een karrenvracht aan Grammy's en vergaarde wereldfaam met haar dansvloerkraker  'I'm Every Woman'. Minder bekend is dat Kahn een passie voor jazzmuziek koestert. Zo stond ze al op de planken met Herbie Hancock en zong ze een prachtige interpretatie van de bekende standard 'A Night in Tunesia'.

Yvette Stevens

In 1953 wordt Yvette Marie Stevens geboren in de Amerikaanse staat Illinois; vanaf elfjarige leeftijd houdt ze zich bezig met muziek. Op haar zestiende stopt ze met school en na wat minder succesvolle formaties vormt ze met Kevin Murphy en André Fischer de band Rufus. Inmiddels noemt ze zich Chaka Khan.

Rufus

In 1973 komt Rufus' eerste album uit, dat zich voornamelijk onderscheidt door Khans dynamische zang. De formatie krijgt gedurende vijf jaar zes gouden en platinum albums.  In 1978 besluit Chaka de band te verlaten en een solocarriere te beginnen. De single 'I'm Every Woman'  wordt een gigantische hit.

Solo

Als solo-artieste brengt Chaka Khan in 1984 het album en de gelijknamige single 'I Feel For You' uit, dat al snel een nummer 1-hit wordt. Met de volgende single, 'Through The Fire', vestigt de zangeres zich definitief als solo-artieste.

Funk this

Maar liefst twee prijzen mocht Chaka Khan bij de Grammy Awards (2008) mee naar huis nemen. Het was het  duidelijke bewijs dat Khan nog steeds een zangeres van betekenis is. Op haar nieuwste album Funk This gaat ze terug naar haar roots en zet ze als vanouds alle registers open: als funky diva in duet met Mary J. Blige, als zwoel klinkende minnares en als krachtige powerdame in old school r&b. La Khan is niet vast te pinnen op één stijl. Haar platen bevatten zowel ballades als dansnummers, in r&b, soul, disco en  countrystijl. En jazz, want met de hulp van jazzcoryfeeën als Chick Corea, Stanley Clarke, Joe Henderson, Herbie Hancock en Lenny White verraste de zangeres in 1982 met Echoes of an Era. En ook haar project in 2004 was opmerkelijk: Classikhan, boordevol klassiekers, nam zij op met het London Symphony Orchestra.

North Sea Jazz 2009

De 56-jarige zangeres stond al meerdere malen op North Sea Jazz, maar bracht daarbij vooral haar funkrepertoire ten gehore. In 2009 breekt Kahn met deze traditie en reist ze in het gezelschap van het George Duke Trio naar Rotterdam. Samen met de befaamde Amerikaanse pianist én jazz-fusion-legende, die eerder al met Jill Scott werkte, presenteert ze zich als een jazzvocaliste aan het publiek.

Jazz Oeuvreprijs 2010

Op 11 november krijgt Khan de prijs uitgereikt in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. “Met haar leeftijd en staat van dienst mag je Chaka Khan absoluut een ‘grand lady’ noemen. Een lady in alle facetten”, aldus een vertegenwoordiger van de Edison Stichting. In 2011 kreeg ze een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.