Artiest

Inner Circle - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Inner Circle
Toegankelijke reggaeband uit Jamaica die begin jaren ’90 hits Top 10-hits scoort met 'Bad Boys' en 'Games People Play'. Inner Circle voert in het najaar van 1992 de Nederlandse Top 40 aan met 'Sweat'. Het album Bad Boys levert in 1992 een Grammy Award op. De band wordt in 1968 door de Lewis broers opgericht. Inner Circle staat in 1979 twee maal in de Top 40 met 'Music Machine' en 'Mary Mary'.

In 1968 vindt Inner Circle band aardig wat succes met optredens in hotel lounges en de band krijgt in de jaren ’70 meer vorm door de komst van de overtuigde rastafarian Jacob Miller. Al snel leggen de bandleden zich toe op het kweken van dreads en zingen zij slechts over de traditionele onderwerpen in de wereld van reggae: Jah, weed en sociaal bewustzijn.

Tragedie

In de loop van de jaren ’70 komt Inner Circle in contact met KC and The Sunshine Band. De bands komen tot een samenwerking en vreemd genoeg stemt de reggae band toe in het maken van een aantal Amerikaanse disconummers. Het jaar daarop raakt frontman Miller dodelijk verongelukt. Inner Circle komt hiermee ook aan zijn eind.

Whatcha Gonna Do

De Lewis broertjes besluiten begin jaren ’90 weer door te gaan met Inner Circle. Leadzanger Carlton Coffie geeft de band een goede kickstart door het nummer 'Sweat (A La La La La Long)' tot een grote zomerhit te maken. 'Bad Boys' ("whatcha gonna do when they come for you" van het gelijknamige album, wordt gebruikt voor de populaire, Amerikaanse serie COPS. Later ook voor Corporate Cops: een parodie op Cops van Michael Moore. Het album Bad Boys (1993) ontvangt zelfs een Grammy Award voor Beste Reggae-album. Het jaar daarop is het album Reggae Dancer genomineerd in dezelfde categorie.

Samenwerkingen

De Jamaicanen hebben heel wat interessante, muzikale samenwerkingen op hun naam staan. Zo treedt de band onder andere op met Elton John, Peter Gabriël, Sinead O'Connor en Carlos Santana. In 1998 verschijnt het album Speak My Language en in 2000 komt Big Tings uit. Sinds 1997 is Inner Circle bezig met touren onder het motto: “In de basis is iedereen gelijk,” Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bandnaam Inner Circle, “familie” betekent.