Artiest

Mark Ronson - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mark Ronson
Britse producer en multi-instrumentalist die in het nieuwe millennium remixen aflevert voor o.a. Jay Z, Outkast, Moby en Nelly Furtado. Mark Ronson brengt in het najaar van 2003 de succevolle debuutsingle 'Oh Wee' uit. Zijn eerste album, Here Comes The Fuzz, staat vol samenwerkingen met grote namen uit de muziekindustrie. Ook is Ronson verantwoordelijk voor de doorbraak van Amy Winehouse met de single 'Valerie'.

Mark groeit op in een muzikaal gezin en leert op jonge leeftijd drums, saxofoon en piano spelen. Hij komt in Londen ter wereld en als hij acht jaar is verhuist het gezin naar New York. Zijn moeder hertrouwt met Foreigner-gitarist Mick Jones. In Amerika komt hij in aanraking met de DJ cultuur. Geïnspireerd door hip-hop mixtapes van verschillende dj's gaat hij zelf ook aan de slag.

Here Comes The Fuzz

Als jonge DJ en '(stief)zoon van' trekt hij al snel de aandacht van bekendheden in New York. Voor zijn debuutalbum Here Comes the Fuzz speelt hij alle instrumenten zelf in, op een aantal interessante gastbijdragen na; Sean Paul, hip-hop artiest Mos Def, Jack White van de White Stripes, en Rivers Cuomo van Weezer. Mark Ronson: "Ik heb een lijst gemaakt met namen van mensen waar ik graag mee wilde werken en het grootste deel heeft ook meegewerkt."

De single 'Oh Wee' wordt een hit en zo kent het grote publiek ineens de man wiens naam voorheen alleen maar in de boekjes van CD's te vinden was. Helaas blijft het grote succes voor het gehele album uit.

Producer

Na de release van zijn debuut blijft Ronson druk bezig. Hij werkt voornamelijk als producer. Zo produceert hij in 2006 het zeer succesvolle tweede album van Amy Winehouse, Back To Black. Ook werkt hij aan nummers voor Daniel Merriweather en Adele.

Version

In 2007 komt zijn tweede album Version uit. Hiervoor covert hij zijn eigen favoriete liedjes. Op de plaat staat ook de hitsingle 'Valerie', die ingezongen is door Amy Winehouse. Deze cover, van de Engelse band The Zutons, betekent de definitieve doorbraak voor Amy Winehouse.

Succes

Na 'Valerie' lijkt het grote publiek Mark Ronson steeds beter te kennen. Hij maakt steeds meer remixes voor bekende sterren en produceert ook vaak liedjes en albums voor collega-artiesten.

Record Collection

Mark laat in 2010 weer wat over een nieuw album horen. Er komt in september een nieuwe plaat aan, met de titel Record Collection. De release wordt vooraf gegaan door de single 'Bang Bang Bang' uit te brengen. De track is een samenwerking met rapper Q-Tip. Vanaf dat moment wordt hij bijgestaan door zijn nieuwe band The Business Intl.

Funky samenwerking

Alweer vier jaar later is Mark Ronson op de radio te horen met nieuwe muziek. Hij heeft voor 'Uptown Funk' de handen ineen geslagen met de Amerikaanse zanger Bruno Mars. In de herfst van 2014 komen de twee met een groovy track die stijf staat van de samples: een vleugje Jackson Five, een theelepeltje James Brown...

Uptown Special

Producer, muzikant en zanger Mark Ronson brengt in januari 2015 het album Uptown Special uit, waar dus ook 'Uptown Funk' op staat. De nummers schrijft hij niet alleen. Hij krijgt hulp van Jeff Bhasker, Emile Haynie, Philip Lawrence en Bruno Mars.

Nummers Mark Ronson