Artiest

Earth, Wind & Fire - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Earth, Wind & Fire
Een van de meest succesvolle R&B/funk-acts van de jaren ’70. De Amerikaanse band rond de muzikanten Maurice White, Verdine White en Philip Bailey is verantwoordelijk voor stampende funk-klassiekers als ‘September’, ‘Shining Star’, ‘Boogie Wonderland’ en ‘After The Love is Gone’. Earth, Wind & Fire neemt tussen 1975 en 1982 zes Grammy Awards in ontvangst. Philip Bailey scoort in 1985 een nummer 1-hit in duet met Phil Collins met 'Easy Lover'.

Salty Peppers

Earth, Wind & Fire wordt in 1969 opgericht door zanger/drummer Maurice White en zijn broer Verdine, die bas speelt. Aanvankelijk heet de groep Salty Peppers en brengen onder die naam één album uit. Hierna besluit White met andere muzikanten door te gaan. Alleen de broer van Maurice White, Verdine (bas) blijft bij de groep.

Earth, Wind & Fire

De nieuwkomers zijn onder andere zanger Philip Bailey, die met zijn hoge stemgeluid een enorme stempel op het geluid van de groep zou drukken. Maurice White verandert de naam in Earth, Wind & Fire omdat volgens hem de aarde, de wind en het vuur elementen van zijn sterrenbeeld zijn.

Eigen stijl

De eerste drie albums zijn geen groot succes. Maar Earth, Wind & Fire werkt onafgebroken aan de eigen stijl: een lekkere mix van Motown-soul, R&B, pop, jazz en funk. In 1975 is de track ‘Shining Star’ de eerste internationale hit, gevolgd door ‘Fantasy’ in 1978.

Spektakel

In Amerika is Earth, Wind & Fire inmiddels uitgeroeid tot superact. Het succes is voornamelijk te danken aan hun spetterende optredens. Het zijn complete spektakelstukken met een uitgebreide bezetting op het podium (vooral de enorme blazerssectie valt op), opvallende outfits, veel vuurwerk en zelfs optredens van goochelaars.

Wereldwijd succes

Na twee nummer 1-albums in Amerika (That’s The Way Of The World en Gratitude, beide uit 1975) wordt ook de rest van de wereld veroverd. In Nederland is het eerste grote succes het album All ’n All in 1977, gevolgd door een Best Of-album. Het album uit 1978 Fantasy wordt een eerste millionseller in Europa. I Am wordt in de zomer van 1979 uitgebracht.

Hitsingles

Daar staat de hitsingle ‘Boogie Wonderland’, ‘Star’ en ‘After the Love Has Gone’ op. Vrijwel alle tracks op het album zijn geschreven door David Foster. Deze componist is nog onbekend maar zou in de jaren ’80 veel hits schrijven voor Whitney Houston en Barbra Streisand.

Jaren '80

Earth, Wind & Fire gaat in de jaren ’80 steeds meer synthezisers, computers en electronica gebruiken in hun muziek om met de tijd mee te gaan. Dat is goed te horen op het album Electric Universe uit 1983. Maar het succes wordt minder, zoals met veel topacts uit de jaren ’70. Gaandeweg groeit de groep uit elkaar en de muzikanten hun eigen weg. Zo zingt Philip Bailey een duet met Phill Collins in ‘Easy Lover’.

Hereniging

Maar in 1987 komt de groep bij elkaar voor het album Touch The World met de R&B nummers ‘Thinking Of You’ en ‘System Of Survival’. Daarna zou de groep gedoe krijgen met platenmaatschappijen om hun ‘ouderwetse’ sound. Maar in 1997 proberen zanger Bailey en de broertjes White het nog eens met het album In The Name Of Love. In 1999 bereikt een remix van het twintig jaar oude nummer ‘September’ de Top 40.

35 jaar Earth, Wind & Fire

In 2005 brengen ze ter gelegenheid van hun 35-jarig bestaan het album Illumination uit. Voor dit album werkt de band samen met bekende producers en artiesten, waaronder Will.I.Am van Black Eyed Peas.

2013 : Now, Then & Forever

Alsof ze nooit weg zijn geweest komt er in 2013 een nieuw album uit: Now, Then & Forever