Artiest

James Last - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. James Last
Of het nu de werken van Bach zijn of de popliedjes van The Beatles: James Last gaat respectvol om met ieders muziek. Vandaar dat zijn bijnaam The Gentleman Of Music luidt.

James Last wordt op 17 april 1929 als Hans Last geboren in Bremen. De kleine Hansi is de jongste telg van een muzikale familie. Hij leert piano spelen en contrabas, zijn favoriete instrument.

Eigen ensemble

Na de Tweede Wereldoorlog belandt Hansi samen met zijn broers Robert en Werner in het dansorkest van Radio Bremen. Beïnvloed door Amerikaanse jazz richt Hansi zijn eigen ensemble op. Begin jaren vijftig wordt hij tot driemaal toe verkozen tot beste Duitse jazzbassist. Hansi verhuist naar Hamburg, neemt de internationale artiestennaam James aan en produceert platen voor onder anderen Freddy Quinn, Helmut Zacharias en Catharina Valente.

Happy Party Sound

In 1965 verschijnt de eerste elpee van het James Last Orchestra, Non-Stop Dancing ‘65. De plaat is gevuld met een instrumentale non-stop medley van actuele hits. Deze zogenaamde Happy Party Sound wordt hét handelsmerk van James Last. Er volgen nog vele elpees in de serie Non-Stop Dancing. Daarnaast behaalt Last ook internationale successen met zijn series Trumpet A Go-Go, Beach Party en In Concert, een serie met populaire bewerkingen van klassieke composities.

Op Klompen

Begin jaren ’70 brengt hij de éne na de andere elpee uit, soms wel vijftien per jaar. Sommige hebben als thema muziek uit een bepaald land zoals de elpee James Last Op Klompen (1969) waarop medleys van bekende Nederlandse liedjes staan. De plaat wordt een enorm succes. Het thema Nederland wordt verder uitgewerkt op de elpees Onder Moeders Paraplu (1970), Tulpen Uit Amsterdam (1975) en het succesvolle drieluik James Last In Holland.

400 platen

Ondertussen scoort Last grote hits met 'Biscaya' en 'The Lonely Shepherd', ook wel bekend als het 'Thema Uit De Verlaten Mijn' met panfluitist Georghe Zamfir. Gedurende zijn carrière maakt James Last bijna 400 platen, waarvan hij in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren verkoopt. Na het overlijden van zijn vrouw Waltraud in 1997 neemt Last gas terug. 

In 2006 kondigt hij zijn afscheid aan. Nog één keer gaat James Last op tournee met zijn zo geliefde orkest. Op 6 september 2007 start het tweede deel van The Last Tour met concerten in Bonn, Brussel en Engeland.