Artiest

Freek de Jonge - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Freek de Jonge
Nederlandse cabaretier bekend van zijn werk in theaters en oudejaarsconferences. Samen met Bram Vermeulen en Johan Gertenbach begint Freek het trio Cabriolet: het begin van een lange, gezonde carrière als cabaretier.

Freek de Jonge wordt in 1944 geboren in het plaatsje Eenrum. Zijn vader is predikant en daarom verhuist Freek vaak in zijn jeugd. In 1965 gaat hij in Amsterdam Culturele Antropologie studeren. In Amsterdam staat hij regelmatig op het podium. Zo komt hij Joep Pannekoek tegen die hem in contact brengt met Bram Vermeulen. Samen met Bram en Johan Gertenbach begint Freek het trio Cabriolet. Een erg groot succes wordt het niet, en Johan Gertenbach besluit meer aandacht aan zijn studie te gaan besteden.

Cameretten

Bram en Freek gaan samen door en behalen de vijfde plek bij Cameretten Cabaretconcours in Delft. Hierdoor krijgen ze de nodige media-aandacht die meer optredens oplevert. In 1969 komt het duo met het avondvullende programma Dutch Music & Comedy Show, Neerlands Hoop in Bange Dagen. Dit wordt een groot succes en als het duo Neerlands Hoop maken ze tien jaar lang cabaret.

Leven Na De Dood

Freek gaat solo verder met cabaret, maar maakt ook films (De Illusionist en De Komediant) en schrijft romans (Zaansch Veem, Neerlands Bloed en Opa’s wijsvinger). In de zomer van 1997 scoort hij zijn eerste en enige hit, de single ‘Leven Na De Dood’ behaalt de eerste plek van de hitparade. Freek komt van 1995 tot 2004 elk jaar met een nieuwe show. Zijn laatste show, De Vergrijzing, valt samen met zijn zestigste verjaardag en wordt ook wekelijks op televisie uitgezonden.

Kijk!

In 2009 wordt er in het Instituut voor Beeld en Geluid een speciale tentoonstelling, Kijk! Dat Is Freek geopend, waarin een kijkje genomen kan worden naar de decors, liedjes en conferences van Freek.

Nummers Freek de Jonge