Artiest

Abel - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Abel
Nederlandstalige band rondom zanger Joris Rasenberg die in 1999 een nummer 1-hit scoort met ’Onderweg’. Abel scoort met de opvolger ’Neem Me Mee’ ook nog een hit. De opvolger van De Stilte Voorbij is Doen & Laten (2002). In 2010 keert de band eindelijk terug met het nieuwe album 12 Uur.

De band abel (met kleine letter a) heeft al anderhalf jaar een platencontract als ze in 1999 doorbreekt met de tweede single 'Onderweg'. Dat is te danken aan de studentenwereld die het bandje omarmt, maar zeker ook aan de A&R manager van platenmaatschappij PIAS. Hij luistert halverwege 1998 in de auto een demootje van 'Onderweg' en is meteen verkocht.

Onderweg

De vijf Bredase jongens, maar met name zanger Joris Rasenberg, worden een waar idool onder tienermeisjes. De single van 'Onderweg' haalt de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten en de bijbehorende clip (met zangeres Birgit in de hoofdrol) is niet van de clipstations weg te denken.

Goud

Het debuutalbum De Stilte Voorbij, met daarop 'Onderweg', '3 Dagen Zon' en 'Neem Me Mee' wordt uiteindelijk goud. In 2001 verschijnt 'Liedje' op single. Daniel van Skik is hierop te horen. Het is de voorloper van de tweede cd van abel, die datzelfde jaar zou moeten verschijnen.

Minoes

Maar de release wordt uitgesteld. De band ligt overhoop met PIAS. Bij Warner Music verschijnt 'Nooit Meer Bang', een muzikale bijdrage aan de Nederlandse speelfilm Minoes. Maarten van Damme heeft abel dan al verlaten en zich bij Rosemarys Sons aangesloten. 'Wals' is de eerste single van het tweede abel album Doen Of Laten (2002), dat uitkomt bij B-track.

12 Uur

In 2010 keert de band terug met een nieuwe single 'Zo lang je bij me bent', afkomstig van het nieuwe album 12 Uur.