Artiest

Katie Melua - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Katie Melua
Oorspronkelijk uit Georgië afkomstige zangeres die in 2003 haar debuutalbum Call Off The Search uitbrengt. Met haar single 'The Closest Thing To Crazy' breekt Katie Melua in 2004 door in Nederland. Het tweede album Piece By Piece van Katie verschijnt in september 2005.

Georgië- Ierland-Londen

De schoonheid wordt geboren in 1984 in Georgië, waar ze tot haar negende levensjaar woont. Dit is nog ten tijde van de toenmalige Sovjet-Unie. Haar vader krijgt een baan aangeboden als hartchirurg in Ierland en op 9 jarige leeftijd verhuist Katie met haar gezin naar het roerige Belfast. Toch merkt Katie niet zo veel van de onrustige situatie aldaar. Zelf gaat ze naar een katholieke school en haar jongere broertje naar een protestantse school. Tijdens haar verblijf in Ierland heeft de tiener Katie al wel het gevoel dat ze de wereld wil veranderen. Niet zozeer met haar muziek, maar eerder als politicus. Na vijf jaar verhuist het gezin naar London. 

Talentenjacht

Op haar vijftiende doet ze mee aan een talentenjacht op televisie; Stars Up Their Nose. Ze zingt 'Without You' van Mariah Carey. Ze wint de talentenjacht en geniet van de podiumervaring. Het succes smaakt naar meer en ze begint zelf nummers te schrijven en op te nemen in de kleine studio in het huis van haar ouders. Ze schrijft zich in voor een muzikale studie, waar ze kennis maakt met verschillende muziekstijlen. Vooral de teksten van Joni Mitchell en Bob Dylanleveren voor haar een bron van inspiratie op.

Contract

Componist en producer Mike Batt brengt een bezoek aan haar school en hoort haar optreden. Hij is compleet overrompelt door haar talent en biedt haar een platencontract aan bij zijn label Dramatico. Alvorens zich hierop te storten maakt Katie wel eerst haar studie af. Haar eerste single, 'The Closest Thing To Crazy', komt in de zomer van 2003 uit in Engeland. Haar album, waarvan ze een aantal nummers speelt in de Royal Albert Hall, in het bijzijn van Koningin Elisabeth, komt in november van dat jaar uit en heet Call Off The Search. 

Onder de zeespiegel

Na het succes in haar 'thuisland' breekt Katie Melua in 2004 in Nederland door. Net als de Engelsen smelt ook het Nederlandse publiek voor haar schoonheid en muziek. Ter ere van het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita in 2005 speelt ze het nummer 'Nine Million Bicycles'. Het nummer is afkomstig van het tweede album Piece By Piece van de zangeres. Met een concert 303 meter onder de zeespiegel op een boorplatform, op de bodem van de Noordzee heeft Katie Melua een vermelding in het Guinness Book of Records. Ze noemde het ''haar meest surrealistische optreden ooit''.

North Sea Jazz

Katie Melua treedt in de zomer van 2007 op tijdens het North Sea Jazz festival in de Rotterdamse Ahoy. In 2010 is Katie weer helemaal terug met haar nieuwe album The House.

Vijfde album Secret Symphony

In maart 2012 brengt Katie Melua haar vijfde album Secret Symphony uit. Ze neemt het album met producer Mike Batt op in Londen. De producer is ook verantwoordelijk voor haar eerste drie albums. Op het album staan covers van onder andere Ron Sexsmith, Fran Healy en Bonnie Raitt.

Verjaardagskado

Katie Melua primeurt op het verjaardagsfeestje van Queen Elizabeth II bij het het Buckinham Palace haar nieuwe liedje 'I Will Be There'. In augustus 2013 verschijnt het nummer als single. Het zachte liedje met orkest is opgenomen voor haar album Ketevan.Ketevan is haar zesde studioalbum en verschijnt op 16 september, de 28ste verjaardag van Katie Melua.