Artiest

Edwyn Collins - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Edwyn Collins
De Schotse singer/songwriter Edwyn Collins verwierf grote bekendheid in 1994 met het nummer A Girl Like You. Maar, zoals bijna elke gedreven muzikant, had ook hij voor dit succes flink aan de weg moeten timmeren. Onder andere met bands die hij zelf oprichtte; eerst Nu-Sonics, en daarna de groep Orange Juice.

Na een positie als frontman besluit Edwyn dat het tijd werd voor een solocarrière. Talloze pogingen om een platenmaatschappij geïnteresseerd te krijgen ten spijt, de Schot gaat zelf maar aan de slag in een studiootje van een paar die-hard Orange Juice fans. Dit resulteert in zijn solo-debuut Hope And Despair. Een half jaar later raakt de platenmaatschappij Demon Records hierdoor geïnteresseerd en brengt het album twee maanden later uit.

A Girl Like You

Een tweede album volgt al snel: het album Hellbent On Compromise komt in 1990 uit. Helaas verkoopt deze cd, net zijn voorgangers, niet al te best. Collins verlaat het label Demon, en stapt over naar platenlabel Setanta. Hier lijkt Edwyn iets meer succes te hebben. Onder de vlag van dit label scoort hij uiteindelijk zijn grootste internationale hit 'A Girl Like You'. In Nederland haalde dit nummer in 1994 de 16e plaats in de hitlijsten.

Het succes van ‘A Girl Like You’ blijkt moeilijk te evenaren. De singles ‘Keep On Burning’ en ‘I’m Not Following You’ blijven onderaan de hitlijsten hangen.

Hersenbloeding

Na de albums Doctor Syntax (2002) en een verzamelalbum in 2003, slaat het noodlot toe. Collins krijgt een hersenbloeding en moet een riskante operatie ondergaan nadat hij door een tweede hersenbloeding getroffen wordt. Lange tijd heeft hij moeite met spreken en lopen vanwege een verlamming aan de rechterkant van zijn lichaam. Edwyn weet echter te herstellen en in 2007 komt het album Home Again uit. Dit album is opgenomen voor zijn hersenbloeding, maar pas na zijn herstel af gemaakt. De BBC heeft een documentaire gemaakt over zijn herstel: Edwyn Collins: Home Again.

Nummers Edwyn Collins