Artiest

De Kast - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. De Kast
Succesvolle Nederlandstalige band uit het Friese Veenwouden. Omdat sommige teksten in het Fries gezongen worden, behoort De Kast tot de regiorockers. De groep onder leiding van Syb van der Ploeg breekt in 1997 nationaal door met de single 'In Nije Dei'.

De geschiedenis van De Kast begint halverwege de jaren '80 als Peter van der Ploeg, de conciërge van het Dokkummer Oostergo College, met een aantal leerlingen een band begint. Ook Van der Ploegs neef Syb (dan nog bassist) en Kees Bode spelen in de band die Wish To Escape heet en Engelstalige rock brengt. In ’91 verandert de band haar naam in Gold Rush en besluit om Top 100 nummers ten gehore te brengen. Ook beginnen de bandleden Nederlandstalig materiaal te schrijven.

Alles Uit De Kast

Deze tweeslachtigheid houdt de band even vol. De naam is inmiddels veranderd in De Kast en als de eerste successen behaald worden, besluit de band zich volledig toe te spitsen op het Nederlandse repertoire. Met behulp van Henk Temming en Sander van Herk (van Het Goede Doel) neemt De Kast in ’93 Alles Uit De Kast op. Het album is een redelijk succes en de band kan de stijgende lijn doortrekken naar het tweede album Niets Te Verliezen. Syb is met zijn krullenbol een sekssymbool geworden.

Friesland

Op zes juni 1997 treedt De Kast op in het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen en trekt 12.000 fans. In 1998 brengt de groep Noorderzon uit. De release gaat gepaard met een landelijke ‘elfstedentocht’ die de band deels per helikopter aflegt. De single 'Zo Jong' is een protest tegen zinloos geweld en is geïnspireerd door de dood van Meindert Tjoelker. In augustus 1998 bestaat de provincie Friesland 500 jaar en geeft De Kast een optreden op het strand van Lemmer waaraan ook Acda & De Munnik, Liesbeth List en Marco Borsato meedoen. In 1999 komt Onvoorspelbaar uit en speelt Syb een klein rolletje in de film De Nachtvlinder van Herman van Veen.