Artiest

Fat Matress - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Fat Matress
Als bassist maakt Noel Redding tussen 1966 en 1969 deel uit van de Jimi Hendrix Experience, maar aangezien hij liever op gitaar zijn eigen ding wil doen, richt hij eind jaren ’60 Fat Mattress op. Met deze psychedelische progrockband maakt hij in totaal twee platen, waarvan de eerste een hitsingle oplevert in de vorm van ‘Magic Forest’. Als de tweede plaat flopt, besluit de band al snel te stoppen. Redding blijft daarna actief als muzikant in verschillende groepen. Hij overlijdt in 2003.
Noel Redding treedt in 1966 als bassist aan bij de Jimi Hendrix Experience, maar kan daar zijn creatieve ei nauwelijks kwijt. Hij schrijft niet mee aan de nummers en wil eigenlijk liever gitaar spelen. Daarom roept hij in 1968 een eigen band in leven. Fat Mattress wordt een jaar later - wanneer Redding uit de Experience stapt - meer dan slechts een hobby.

Jimi Hendrix connectie

Samen met zanger Neil Landon, multi-instrumentalist Jim Leverton en drummer Eric Dillon richt hij zich op eigen materiaal. Vanwege de Jimi Hendrix-connectie wordt Fat Mattress snel opgemerkt en kan de band dan ook al snel een - titelloos - debuut uitbrengen. Psychedelica, folkrock en Britse pop-invloeden zorgen voor een bescheiden succes en in Nederland een hit in de vorm van single ‘Magic Forest’.

Thin Lizzy

Het tweede album - Fat Mattress 2 - biedt meer van hetzelfde en brengt geen groter succes. De band valt daarna al snel uit elkaar. Noel Redding probeert het nog in enkele andere bands, maar zonder veel succes. In de jaren ’90 doet hij wat sessiewerk voor Traffic en Thin Lizzy en schrijft hij een boek over zijn tijd bij Jimi Hendrix onder de titel Are You Experienced? Redding overlijdt in 2003 op 57-jarige leeftijd.

Nummers Fat Matress