Artiest

Guus Meeuwis - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Guus Meeuwis
Toen Guus Meeuwis in de zomer van 1995 zijn eerste hit scoorde met 'Het Is Een Nacht (Levensecht)', was hij een jong ventje die een studie rechten volgde aan de Universiteit van Tilburg. Inmiddels is het onbekende studentje van toen uitgegroeid tot één van de populairste zangers van Nederland die met zijn concerten zowel het theater als een voetbalstadion moeiteloos vol weet te krijgen.

Gustaaf (Guus) Stephanus Modestus Meeuwis wordt op 23 maart 1972 geboren in het klooster van Mariahout, een klein dorpje in de provincie Noord-Brabant. Het klooster vormt de tijdelijke woonplaats van zijn ouders, die niet lang na de geboorte van hun zoon verhuizen naar Lieshout. Als hij veertien is, verhuist hij met zijn ouders naar Limburg.

Fanfare

Tijdens zijn middelbare schooltijd op het Stella Maris College in Meerssen blijkt dat Guus beschikt over bepaalde artistieke en muzikale gaven. “Mijn eerste muzikale stappen heb ik letterlijk gezet bij de fanfare. Ik was toen een jaar of tien, elf. Op m’n zestiende heb ik met m’n oom zijn gitaar geruild voor een fles whisky.”

Stamcafé Vagant

Na zijn middelbare school studeert Guus even op Nyenrode om via een korte studie bedrijfskunde in Leuven een rechtenstudie te volgen in Tilburg. Samen met zijn broer Marc en een aantal gelijkgestemde (studie)vrienden vormt hij de band Guus Meeuwis & Vagant, vernoemd naar hun stamcafé in Tilburg. In augustus 1994 doen Guus Meeuwis & Vagant mee aan het AHC Studenten Songfestival in Leiden dat zij winnen met 'Het Is Een Nacht (Levensecht)', een liedje dat Guus schrijft nadat hij een romantisch weekend heeft doorgebracht met zijn vriendin Valerie in Brugge.

Platencontract bij Deurzakker

Het liedje wordt gedraaid in de Tilburgse kroegen en opgepikt door Willem van Schijndel, ontdekker van de Hermes House Band en zelf succesvol als lid van het carnavalsduo De Deurzakkers. Hij herkent het talent van Guus Meeuwis en biedt hem en zijn band een platencontract aan. En zo maken Guus Meeuwis & Vagant in de zomer van 1995 hun debuut met de single 'Het Is Een Nacht (Levensecht)'. Binnen de kortste keren staat het liedje op de eerste plaats van de hitparades en zingt heel Nederland het mee. Uiteindelijk worden van de single een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Per Spoor

Begin 1996 brengen Guus Meeuwis & Vagant hun tweede single 'Per Spoor (Kedeng Kedeng)' uit. Ook die belandt razendsnel op de eerste plaats. Guus weet niet wat hem overkomt. Het succes wordt vervolgt met hits als 'Verliefd Zijn' en 'Zo Ver Weg' grote hits. Van het album Verbazing worden meer dan 200.000 exemplaren verkocht, goed voor een dubbel platina onderscheiding.

All Stars

Zijn derde nummer 1-hit scoort Guus Meeuwis in 1997 met 'Toen Ik Je Zag', een liedje dat hij schrijft voor de Nederlandse speelfilm All Stars. Antonie Kamerling, die Hero speelt in de film, zingt het naar de eerste plaats van de hitlijsten. Nog datzelfde jaar brengen Guus Meeuwis & Vagant hun tweede album Schilderij uit. Dankzij hits als 'Ik Tel Tot 3', '’t Dondert En ’t Bliksemt' en 'Ik Wil Met Je Lachen' wordt het album bekroond met goud.

Einde van Vagant

Guus krijgt last van zijn stem waardoor een nieuw album lang op zich laat wachten. Maar in maart 2001 verschijnt dan toch 1 Voor Allen, het derde en tevens laatste album van Guus Meeuwis & Vagant. De plaat brengt nog enkele hits voort waarna in goed overleg wordt besloten er een punt achter te zetten.

Volkslied van Brabant

Zijn solodebuut maakt Guus in 2002 met de single 'Leve Het Leven'. De single doet vrijwel niets, net zo min als de volgende single 'Eerste Lief'. Even lijkt het er op dat Guus een verkeerde beslissing heeft genomen door alleen verder te gaan. Niets minder blijkt waar. Zeker wanneer hij eind 2002 zijn titelloze solodebuutalbum uitbrengt, waarvan het nummer 'Brabant' een grote hit wordt. Het is Meeuwis’ eerbetoon aan zijn zo geliefde provincie. Het lied wordt geadopteerd als het onofficiële Brabantse volkslied.

Hazes

In 2004 viert Guus zijn tienjarig artiestenjubileum met het album Tien Jaar Levensecht. De plaat bevat alle grote successen vanaf 'Het Is Een Nacht (Levensecht)' tot en met 'Brabant'. Op het album staat ook een liedje dat Guus heeft gecoverd van André Hazes. Het betreft het nummer 'Geef Mij Je Angst', dat hij op verzoek van André’s familie ook zingt tijdens diens uitvaartplechtigheid in de Amsterdam ArenA op 27 september van dat jaar. Mede als gevolg daarvan wordt ‘Geef Mij Je Angst’ een enorme hit. Het nummer staat wekenlang op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten en is dé hit van het jaar. Guus ontvangt er een Edison voor.

Wijzer

Wijzer is zijn tweede soloalbum en verschijnt in 2005. Mede dankzij de hitsingle 'De Weg' – een cover van een nummer van Herbert Grönemeyer – worden het album bekroond met platina. Tevens wordt Guus onderscheiden met een Gouden Harp, omdat hij zich volgens de jury bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek.

Zachte G

In juni 2006 geeft Guus voor het eerst drie concerten in het Philips Stadion in Eindhoven. Onder de noemer Groots Met Een Zachte G zet hij daarmee een jaarlijkse traditie in die door steeds meer fans wordt bezocht. Inmiddels staat de teller op bijna dertig Groots Met Een Zachte G concerten, die bij elkaar door meer dan één miljoen fans zijn bezocht.

Hemel Nr. 7

Nadat Guus opnieuw stemproblemen heeft overwonnen, presenteert hij in september 2007 met trots zijn derde soloalbum Hemel Nr. 7. Met de daarvan afkomstige liedjes 'Tranen Gelachen' en 'Proosten' scoort hij twee opeenvolgende nummer 1-hits. Ook het album bereikt de eerste plaats en wordt bekroond met platina.

Guus Meeuwis in Abbey Road

In 2008 gaan twee grote wensen van Guus in vervulling: hij toert met een band langs de Nederlandse poppodia en hij mag een album opnemen in de beroemde Abbey Road Studios in Londen. Die plaat verschijnt in mei 2009 met als titel NW8. Het album bevat enkele grote hits waaronder 'Dat Komt Door Jou' en 'Laat Mij In Die Waan'. In 2010 neemt Guus het duet 'Schouder Aan Schouder' met Marco Borsato op, waarmee hij zijn volgende nummer 1-hit scoort. Borsato is dat jaar ook te gast tijdens de Groots Met Een Zachte G-concerten.

Ik Hou Van Holland

In het tv-seizoen 2011 maakt Guus zijn opwachting als ‘teamcaptain’ in het populaire tv-programma Ik Hou Van Holland. Guus doet het zo goed op televisie, dat hij datzelfde jaar nog wordt onderscheiden met een Televizier Talent Award.

Armen Open

Ondertussen blijft hij natuurlijk optreden en platen maken. Zo treedt Guus met The Monkey Sandwich Band "incognito" op in verschillende kroegen en brengt hij met Armen Open in mei 2011 zijn vijfde soloalbum uit. Met het daarvan afkomstige titelstuk scoort Guus zijn zevende nummer 1-hit in de Nederlandse hitlijsten. Ook het met rapper Gers Pardoel opnieuw opgenomen nummer 'Nergens Zonder Jou' wordt een grote hit.

Voetbalverdriet

In juni 2012 helpt Guus zijn fans het door het Oranjeteam veroorzaakte voetbalverdriet te verwerken tijdens drie spectaculaire Groots Met Een Zachte G-concerten. In bijna twintig jaar tijd heeft Guus Meeuwis zich onbedoeld weten te ontwikkelen van een studentikoze ééndagsvlieg tot een uiterst bekwame en bijzonder gewaardeerd troubadour van het Nederlands lied.

Het Kan Hier Zo Mooi Zijn

De lofzang op het leven, 'Het Kan Hier Zo Mooi Zijn', verschijnt in maart 2013. Het is de voorloper van het gelijknamige album dat op 10 mei verschijnt. Op het album staat ook het nummer 'Vrienden', die eerder gratis aangeboden wordt als cadeautje voor de fans in de aanloop naar zijn Groots-concertreeks in 2012. De sfeer op het album is positief en opgewekt, zoals we gewend zijn van Guus. De tweede single is 'Zeeën Van Tijd' voor Guus Meeuwis begrippen is dit poprocknummer vrij ruig. De derde single is 'Zo Voelt Het Dus'.

Beetje positief alsjeblieft

De sfeer op het album Het Kan Hier Zo Mooi Zijn is positief en opgewekt, zoals we gewend zijn van Guus. Een kleine twee jaar voordat het album uitkomt zit Guus aan de bar te praten met muzikale vriend JW Roy. De zin "het kan hier zo mooi zijn" spookt al dagen door zijn hoofd. Hij denkt aan die zin in reactie op de huidige tijd waarin iedereen zonder schroom een mening kan uiten. “Waarschijnlijk had ik me weer ergens aan geërgerd, aan mensen die negatief zijn of iets dat gelijk wordt afgebrand. Terwijl het hier zo mooi kan zijn," aldus Guus. 

Hollandse Meesters

Guus brengt naar aanleiding van zijn twintigjarig jubileum het album Hollandse Meesters (2014) uit. Op deze plaat brengt Guus een ode aan zijn muzikale, Nederlandse helden. Iets wat hij samen met bigbang New Cool Collective doet. Het nummer 'Opzij' (Herman van Veen) komt als leadsingle uit.