Artiest

The Rolling Stones - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Rolling Stones
Niet voor niets beter bekend onder de bijnaam 'The Greatest Rock & Roll Band in the World'. De Rolling Stones hebben sinds de jaren '60 meer dan 50 hits in Nederland gescoord. Om over het aantal verkochte albums nog maar te zwijgen.

Middelbare school

De Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang, gitaar, mondharmonica), Keith Richards (gitaar, zang), Charlie Watts (drums) en Ron Wood ( gitaar, zang). Mick Jagger en Keith Richards kennen elkaar van de middelbare school als ze in 1962 in Londen een bluesgroep oprichten. Ze zijn fan van Amerikaanse R&B, en ze noemen de band dan ook naar het nummer ‘Rolling Stone’ van de bluesvertolker Muddy Waters. De muziek die ze in die tijd maken heeft al veel weg van de rockmuziek die ze later zouden produceren.

Doorbraak UK

In 1963 verschijnt de eerste officiële single, ‘Come On’. In datzelfde jaar breekt de groep in Groot-Brittannië door met ‘I Wanna Be Your Man’ (geschreven door twee andere grootheden in de muziek, Paul McCartney en John Lennon), gevolgd door de hits ‘It's All Over Now' (1964) en ‘The Last Time' (1965).

Rebels

Het succes van de Rolling Stones is voor een groot deel te danken aan het rebelse karakter van de band… sex, drugs en rock ‘n roll! De muzikanten zijn tegenpolen van de braverikken van The Beatles die met hun keurige haar en nette pakken een totaal andere band zijn. In de hoogtijddagen van de bands ben je dan ook of Beatles- of Rolling Stones-fan. De concerten van The Stones zijn berucht, altijd breekt er wel een relletje uit. Zoals bij hun eerste Nederlandse optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964, waar het publiek het zaalmeubilair kort en klein slaat.

Doorbraak VS

Met ‘(I Can't Get No) Satisfaction’ (1965) bereikt de groep voor het eerst de hoogste notering in de Amerikaanse hitparade. De band gaat vanaf dan enkel eigen materiaal schrijven en laat geen nummers meer door anderen maken. In de jaren ’60 laten The Rolling Stones zich inspireren door de flower power en de hippiecultuur (met de daarbij behorende experimenten met geestverruimende middelen), maar keren uiteindelijk terug naar hun eigen rocksound met het album Beggars Banquet (1968). 

Ron Wood

In 1969 verlaat Brian Jones de band wegens een meningsverschil over de te volgen muzikale richting. Kort daarop verdrinkt hij in het zwembad bij zijn huis in Sussex en wordt hij vervangen door Mick Taylor, die op zijn beurt in 1974 weer wordt vervangen door Ron Wood. Inmiddels blijven The Stones voor opschudding zorgen met drugschandalen en uit de hand lopende concerten. Een dieptepunt hierin is het concert in Altamont op 6 december 1969, waar een donkere jongen voor de ogen van Mick Jagger wordt doodgestoken door een lid van de Hell's Angels, die op dat moment bewaker is. 

Eigen label

The Stones richten in 1971 een eigen label op, Rolling Stones Records, en vanaf die tijd verschijnen hun albums in eigen beheer. In de jaren zeventig en tachtig worden er een flink aantal wereldtournees ondernomen. Met sterke albums bewijst de band tot de beste rockbands van de wereld te behoren, die het ook durft gevoelige ballads te maken zoals ‘Angie’ (1973). De soloprojecten van de individuele bandleden zijn minder succesvol en worden door het publiek minder gewaardeerd.

Grootste Rock & Roll band ooit

Twee groots opgezette wereldtournees (Steel Wheels Tour, 1989, en Urban Jungle World Tour, 1990) tonen dat de groep hun bijnaam ''The Greatest Rock & Roll Band in the World’ niet voor niets heeft gekregen. 

Jaren '90

Begin 1993 verlaat de originele bassist Bill Wyman (eigenlijk: William Perks) de groep en hij wordt opgevolgd door Darryl Jones. De jaren negentig verlopen uiterst succesvol en de in 1994 ondernomen Voodoo lounge-tournee haalt de hoogste recette uit de popgeschiedenis. Ook bij de kaartverkoop voor hun Bridges to Babylon-concerten (1998) worden alle records gebroken. Alleen al in Nederland haalt het een absoluut snelheidsrecord van 200.000 kaartjes in één dag!

Forty Licks

In 2002 verschijnt het verzamelalbum Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers, staan er ook een aantal nieuwe nummers op. Uiteindelijk dreigt het doek te vallen voor de band, wanneer bij Charlie Watts keelkanker wordt geconstateerd in september 2004. Maar de behandeling is succesvol en hij sluit zich zodra hij kan weer aan bij zijn collega´s.

Bigger Bang

De band maakt in mei 2005 bekend dat ze in augustus op wereldtournee gaan. De nieuwe plaat, Bigger Bang heeft begin september zijn release en is na 8 jaar weer het eerste volledig nieuwe studioalbum. Enkele weken voor de release van het album zijn er drie tracks,  ‘Back Of My Hand’, ‘Streets Of Love’ en ‘Rough Justice’, al beschikbaar. De mannen schrijven hiermee geschiedenis, want nooit eerder brengt zo een grote act meer dan één nummer digitaal uit nog voor het verschijnen van het album.  

Football

De band sluit in 2005 ook een deal met TV-Netwerk ABC en de National Football League (NFL). Het hele football seizoen staat in het teken van The Stones. Ze verschijnen in reclamefilmpjes en er worden tijdens de kick-off avond beelden van concerten en videoclips getoond. Aan het einde van 2005 brengen ze in samenwerking met koffieketen Starbucks een cd uit met daarop remixes, b-kanten en zeldzaam materiaal van de groep. 

Concert van een miljoen

Rio de Janeiro wordt op 18 februari 2006 opgeschudt als de Stones een gratis concert op het strand van de Copacabana voor meer dan een miljoen fans. In Vancouver (Canada) vindt op 23 november 2006 het voorlopig laatste optreden van de band plaats in het kader van de 'A Bigger Bang' wereld tournee. Door een val uit een boom van Keith Richards moet de Europese zomertour lijst drastisch aangepast worden om zo veel mogelijk landen in een zeer kort tijdsbestek aan te kunnen doen. Op 8 juni 2007 wordt dit echter goed gemaakt met een concert in Nijmegen.

50 Jaar Stones

In 2012 bestaan The Rolling Stones officieel 50 jaar. Geruchten over een nieuw album met bijhorende tour wisselen zich af met fluisteringen over het einde van de. Ook melden verschillende media dat de positie van drummer Charlie Watts niet zeker is. Maar alle geruchten worden door de band ontkracht. The Rolling Stones vieren hun vijftig jarig bestaan wel met een uitgave van een fotoboek genaamd 'The Rolling Stones: 50', dat op 12 juli verschijnt precies 50 jaar na dato...

Pinkpop '14

Tijdens de perspresentatie van Pinkpop 2014, kondigt festivaldirecteur Jan Smeets The Rolling Stones aan als headliner. Van tevoren speculeert men al over de komst. Het optreden lekt vlak daarvoor al uit, doordat de band het via haar eigen mobiele app al tussen de tourdata plaatst.

Blue & Lonesome

Op 2 december 2016 brengen The Rolling Stones een nieuw album uit! Het album heet Blue & Lonesome en de eerste single is ‘Just Your Fool’.  Volgens gitarist Ron Wood kregen de heren de blues in de vingers, wat leidde tot een aantal "geweldige covers van legendes als Howlin 'Wolf en Jimmy Reed. Blue & Lonesome werd in december 2015 in slechts drie dagen tijd opgenomen in de British Grove Studios in Londen en is het eerste studioalbum voor de mannen sinds A Bigger Bang uit 2005. "This album is manifest testament to the purity of their love for making music, and the blues is, for the Stones, the fountainhead of everything they do", aldus producent Don Was. Gitarist Eric Clapton zal ook te horen zijn op deze prachtige nieuwe plaat! 

Nummers The Rolling Stones