Artiest

The Pretenders - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Pretenders
Britse gitaarband rondom zangeres Chrissie Hynde. The Pretenders scoren vanaf 1980 een reeks hits met o.a. 'Brass In Pocket', 'I Go To Sleep', '2000 Miles', 'Don't Get Me Wrong' en 'I'll Stand By You'.

De oorspronkelijk uit Ohio afkomstig Chrissie Hynde schrijft in de jaren zeventig voor het Engelse muziektijdschrift New Musical Express. In 1978 richt ze The Pretenders op.

Hitlijsten

De eerste drie singles bereiken direct de Britse hitlijsten: ‘Stop Your Sobbing’ (een nummer van Kinks-voorman Ray Davies, met wie ze twee jaar later een relatie krijgt), ‘Kid’ en ‘Brass In Pocket’. Een eerste elpee verschijnt in 1980 onder de naam The Pretenders.

Succesvolle sound

De tweede elpee, The Pretenders II, borduurt in 1981 voort op de succesvolle sound van het debuutalbum, waar naast songwriter Hynde vooral gitarist James Honeyman-Scott verantwoordelijk voor is.

Drugsgebruik

In juni ontslaat de band bassist Pete Farndon wegens overmatig drugsgebruik. Enkele dagen later overlijdt op 16 juni 1982 plots James Honeyman-Scott aan een overdosis.

Tweede overdosis

De muzikale activiteiten van Chrissie Hynde vallen stil, ze wordt zwanger van Ray Davies. In 1983 overlijdt ook de ontslagen Pete Farndon aan een overdosis. Datzelfde jaar formeert Hynde samen met oudgediende drummer Martin Chambers nieuwe The Pretenders.

Comeback

In 1984 verschijnt Learning to Crawl waarmee Hynde en consorten weer succesvol terugkeren in de popmuziek. Het nummer ‘Back in the Chain Gang’ is een ode aan Honeyman-Scott. Hynde verlaat Davies en trouwt met Simple Minds-zanger Jim Kerr.

Constante bandlid

Een samenwerking met UB40 resulteert in het nummer ‘I Got You Babe’, wat internationaal hoog in de hitlijsten verschijnt. De muziek van The Pretenders wordt wat minder scherp. Hynde verandert in 1986 voor het album Get Close haar band rigoureus, zij is het enige originele en constante bandlid.

Huwelijk

De single ‘Don’t Get Me Wrong’ is een internationale hit. In 1990 strandt het huwelijk met Kerr. In de jaren negentig verschijnen albums als Packed!, Last Of The Independents, Viva El Amor en in 2002 Loose Screw, gevolgd door de boxset Pirate Radio (2006).In 2005 zijn The Pretenders opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.