Artiest

Soft Cell - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Soft Cell
Marc Almond en Dave Ball richten in 1980 het elektronische bandje Soft Cell op. In 1981 brengt het duo het cover-nummer ‘Tainted Love’ uit. De plaat schiet meteen door naar de top van de Europese hitlijsten. Het succes is van korte duur en eind 1983 gaat de band alweer uit elkaar. Marc vervolgt een solocarrière en Dave vormt samen met Richard Norris The Grid. In 2002 komt het duo weer bij elkaar.

Twee studenten aan de kunstacademie in Leeds beginnen in 1979 met het componeren van muziek voor een theaterstuk. Marc Almond zingt en Dave Ball speelt synthesizer. Al gauw blijkt dat er meer uit hun samenwerking te halen is en in 1980 ontstaat het synthesizergeluid van Soft Cell. Ze brengen een zelfgefinancierde single uit; ‘Mutant Moments’. Deze single wordt opgepikt door een producent en in 1981 verschijnt Soft Cell’s eerste album: Non-Stop Erotic Cabaret.

Tainted Love

De Gloria Jones cover ‘Tainted Love’ wordt de eerste grote hit van het tweetal. Ondanks de gebrekkige muzikale vaardigheid van Dave Ball – hij beheerst de 1 vinger techniek op het keyboard uitermate goed – blijft het niet bij één succesje. Het nummer ‘Sex Dwarf’ van hetzelfde album bereikt in Engeland eveneens de top van de hitlijsten.

Remix

Het tweede album is een remix-album en verschijnt in 1982 onder de naam Non-Stop Ecstatic Dancing. Een groot succes in Engeland, maar daarbuiten verschijnt niet veel meer van het duo. Hun derde album heet The Art OF Falling Apart, wat al verraadt dat de band het niet lang meer gaat maken. Bij de release van hun vierde en laatste album This Last Night In Sodom  is het duo al uit elkaar. 

Eigen weg

Marc Almond gaat solo verder en scoort eind '88, begin '89 samen met Gene Pitney een hit met 'Something's Gotten Hold Of My Heart'. Dave Ball brengt in 1983, voor het uiteindelijke einde van de band, nog een solo album uit, In Strict TempoI. Hij produceert hierna nog een soundtrack voor een korte film en vormt daarna samen met Richard Norris The Grid.Marc Almond benadert Dave Ball in 2002 voor een eventuele hereniging. Het tweetal heeft in de tussenliggende tijd wel contact gehouden, maar nooit meer over muziek gesproken. Ze brengen een nieuwe cd uit met de titel Cruelty Without Beauty.

Nummers Soft Cell