Artiest

USA for Africa - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. USA for Africa
USA for Africa is een eenmalig samengestelde band die met hun hit 'We Are The World' geld proberen in te zamelen voor de hongersnoodbestrijding in Afrika. USA for Africa staat dan ook voor United Support of Artists for Africa. De zangers en zangeressen van de band zijn diverse bij elkaar gezochte sterren uit de muziekwereld.
Het initiatief komt in eerste instantie af van Harry Belafonte, die enkel met zwarte zangers een benefietconcert wil geven, waarvan de opbrengsten naar Afrika gaan. Het idee wordt enigzins aangepast door zijn manager Kevin Kragen tot een Amerikaanse variant op Band Aid. Kragen is tevens directeur van de USA for Africa organisatie. 

Geldof

Bob Geldof, organisator van Band Aid, had geen Amerikanen uitgenodigd voor zijn evenement en dit zit de Amerikanen nog steeds niet lekker. USA staat voor United Support of Artists, maar bestaat alleen maar uit Amerikanse sterren. Daarom wordt USA voor Africa ook meer gezien als een reactie op Band Aid. Kragen is ook eigenaar van het managementbureau waar Lionel Ritchie onder contract staat. Hij benadert Ritchie met de vraag een nummer te schrijven. Ritchie doet dit samen met Michael Jackson, wiens producer Quincy Jones de productie voor zijn rekening neemt. 

Opname

Het nummer 'We Are The World' zal worden opgenomen op de avond van de American Music Awards. Hierdoor zullen veel sterren in de gelegenheid zijn mee te zingen aan het album. De muziekband wordt opgenomen en door Jones opgestuurd naar de deelnemende artiesten, aan wie hij vriendelijk verzoekt dat ze hun ego's thuis laten die dag.

Microfoon

In de studio staan zes microfoons opgesteld en met stukjes plakband op de grond is aangegeven waar men ongeveer moet staan voor de beste geluidskwaliteit. De solisten mogen natuurlijk bij een aparte microfoon plaatsnemen. Een aantal prominente solisten zijn Paul Simon, Kenny Rogers, Tina Turner, Billy Joel, Cyndi Lauper en Bruce Springsteen.

Film en muziek

Alle aanwezigen hebben op de een of andere manier hun sporen verdiend in de muziek. Toch stonden na afloop een hoop mensen raar te kijken toen ook acteur Dan Akroyd op de hoes van de plaat te zien was. Akroyd heeft echter in de film The Blues Brothers gespeeld en gezongen, dus mag hij met recht vermeld worden. Bovendien hebben de Blues Brothers ook nog een aantal platen uitgebracht en optredens gegeven, dus je mag ze rekenen tot zangers. Hij is echter wel strategisch achteraan gezet.....

Succes

De plaat komt op dinsdag 7 maart in de winkel en nog voor het eerst volgende weekend worden er al 800.000 exemplaren van het album verkocht. Door het grote wereldwijde succes van zowel Band Aid als USA for Africa wordt er ook nog een concert georganiseerd. Dit concert wordt gelijktijdig in Amerika en Europa uitgezonden. David Bowie en Mick Jagger dragen ook nog hun steentje bij door een videoboodschap in te spreken. 

Nummers USA for Africa