Artiest

Ultravox - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ultravox
Engelse band die in 1981 een nummer 1-hit scoort met het nummer 'Vienna'. Ultravox scoort in 1984 nog een grote hit met 'Dancing With Tears In My Eyes'. In 1987 houdt de band het voor gezien.

Ultravox wordt in 1974 opgericht door zanger John Foxx met als toenmalige bandnaam Tiger Lily. De Engelse groep bestaat naast John Foxx uit Billy Currie (toetsen/viool), Chris Cross (bas), Warren Cann (drums) en Stevie Shears (gitaar). In 1976 wordt de naam gewijzigd in Ultravox! De op de punkleest geschoeide elektronische muziek smaakt het Engelse publiek in eerste instantie een beetje vreemd, maar is toch precies waar men op zit te wachten. 

Ultravox!

De punk met scheurende gitaren -dat midden jaren '70 populair is - wordt door Ultravox! gecombineerd met synthezisers dat een nieuw geluid oplevert. Dit zou een nieuwe periode inluiden, namelijk de zogenaamde New Romantics of Blitz-stroming , dat in 1980 zijn hoogtepunt bereikt. Andere groepen uit de periode met die sound zijn bijvoorbeeld Soft Cell, Human League en Duran Duran.

Invloed

Het gaat in de beginjaren van Ultravox niet echt van een leien dakje hoewel het in het begin zo rooskleurig lijkt. Met assistentie van producer/performer Brian Eno en producer Steve Lillywhite verschijnt in 1977 het eerste album Ultravox! (Hierop is duidelijk de invloed van David Bowie, Roxy Music en Lou Reed te horen.) 

Crisis

Ondanks dat het tweede album Ha!Ha!Ha! meer toegankelijk is, verliest de groep na de derde meer electronisch aandoende plaat Systems Of Romance (onder invloed van de Duitse componist Conrad Plank) hun platencontract. De groep kan het allemaal niet waarmaken, het beloofde succes blijft uit en zanger Foxx verlaat zelfs de band.

Wereldberoemd

Maar de donkere wolken boven Ultravox verdwijnen als er in 1980 een nieuwe contract wordt getekend bij platenmaatschappij Chysalis. Er wordt een nieuwe zanger aangetrokken: Midge Ure. Deze zanger heeft dan al in verscheidene bands gezeten en is in 1979 kort zanger geweest van Thin Lizzy. Vanaf deze tijd gaat het bergopwaarts want het eerste album met Midge Ure is Vienna met de gelijknamige single 'Vienna' dat de groep wereldberoemd maakt. 

Ultravox

Het grootste deel van Vienna schrijven ze tijdens een tour door de USA rond 1979. Van dit album komen vier singles: ten eerste 'Sleepwalk', de tweede 'Passing Strangers', als derde de hitsingel 'Vienna' en als laatste 'All Stood Still'. De bandnaam gaat vanaf dit album overigens zonder uitroepteken door het leven, gewoon Ultravox dus. 

Uitverkocht

In 1981 volgt het album Rage In Eden, waarvan 'The Voice' als single verschijnt. Een jaar later volgt het album Quartet, met als singles 'Reap The Wild Wind', 'Visions In Blue' en 'We Came To Dance'. Drie jaar later verschijnt Lament, waarvan 'Dancing With Tears In My Eyes', 'Lament' en 'Love's Great Adventure' als single verschijnen. Ultravox heeft in deze vruchtbare jaren behoorlijk wat fans en hun concerten zijn voortdurend uitverkocht. Ultravox doet het in 1985 een jaartje rustiger aan. Maar zanger Midge Ure gaat gewoon door en werkt in dat jaar samen met Bob Geldof (Boomtown Rats). 

Live Aid

De muzikanten organiseren het liefdadigheidsconcert Live Aid, schrijven het wereldberoemde nummer 'Do They Know It's Christmas Time' en nemen dit op met Band Aid. Ook verschijnt dat jaar het eerste solo album van Midge Ure: The Gift. Als de leden van Ultravox in 1986 weer bij elkaar komen om samen aan een album te werken, blijken de verschillen tussen de bandleden te groot. Sommige willen liever de meer electronische kant uit, terwijl anderen dat net niet willen. De drummer wordt ontslagen.

U-Vox

Ondanks deze moeilijkheden maakt de band het laatste album samen: U-VOX. De hoes heeft een rare roze kleur en is onder Ultravox-fans dan ook beter bekend als The Pink Thing. Van dit album komen drie singles: 'Same Old Story', 'All Fall Down' en 'All In One Day'. Zanger Midge Ure maakt na 1996 enkele succesvolle solohits onder andere 'If I Was, Dear God' en 'Breathe' dat in verschillende Europese landen een nummer 1-hit is.