Artiest

Cheb Khaled - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Cheb Khaled
Khaled Hadj Brahim is een internationaal succesvolle raï-zanger uit Algerije. Hij is de eerste muzikant die zich cheb (jongere) noemt om zich af te zetten tegen de cheiks (ouderen). Hij introduceert hiermee een nieuwe vorm van raï-muziek die niet alleen in Noord-Afrika populair is, maar ook ver daarbuiten. Hij heeft een grote internationale hit met 'Aicha' in 1996.

Cheb vs. Cheiks

Khaled Hadj Brahim (1960) is een internationaal succesvolle raï-zanger uit Algerije. Hij is de eerste muzikant die zich cheb (jongere) noemt om zich af te zetten tegen de cheiks (ouderen). Hij introduceert hiermee een nieuwe vorm van raï-muziek die niet alleen in Noord-Afrika populair is, maar ook ver daarbuiten.Op veertienjarige leeftijd al neemt Khaled zijn eerste single op, 'Trig El Lycee' (de weg naar het lyceum). Zelf bewandelt hij de weg maar kort, want hij verkiest de muziek boven zijn middelbare schoolopleiding. Door zijn muziek te koppelen aan zijn karakter van levensgenieter wordt hij onder jongeren heel erg populair.

Koning van de Rai

Hij boekt grote successen en hij krijgt de bijnaam 'Koning van de Rai'. Hij verhuist naar Frankrijk waar hij het album Kutche (1986) uitbrengt. Voor het eerst verschijnt zijn muziek ook op plaat, daarvoor heeft hij alleen maar cassettes uitgebracht. En vanaf het moment dat hij zich definitief in Frankrijk vestigt en furore maakt, brengt hij een grote hoeveelheid muziek uit.

Khaled en verder

Er volgen behoorlijk wat albums zoals het succesvolle Khaled (1993). Hier werkt hij samen met de bekende producers Don Was  en Michael Brook (Brian Eno, Youssou N’dour). In ’95 werkt hij samen met gerenommeerde Westerse muzikanten als Sting en Stevie Wonder op het album Voyages. Later volgen daar nog N'ssi N'ssi (1994), Sahra (1996), King of Rai (1999), 1,2,3 Soleils (2000) en El Lil Ou Nour (2001). In Nederland is zijn grootste succes tot nu toe de single 'Aïcha' in 1996.

Nummers Cheb Khaled