Artiest

Rod Mckuen - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Rod Mckuen
Artistieke duizendpoot uit de Verenigde Staten en zanger van de protestsong 'Soldiers Who Want to Be Heroes' (1971).

McKuen loopt op zijn elfde van huis weg en leeft van talloze baantjes. Hij ontwikkelt zich in de jaren ‘50 tot een begenadigd schrijver en componist. McKuen voelt zich verwant met schrijvers van de beat-generatie, zoals Jack Kerouac. In de jaren '60 verblijft hij enige tijd in Frankrijk waar hij het werk van grote chansonniers leert kennen. Hij zet zich aan de vertaling van vele Franse songs en vooral het door hem vertaalde werk van Jacques Brel vindt in de rest van de wereld een groot gehoor.

Hits

Terug in de Verenigde Staten geeft hij eind jaren '60 een aantal succesvolle boeken uit. Zijn voordrachten komen uit op lp. Door McKuen geschreven songs worden door grote zangers tot wereldhit gezongen: Frank Sinatra met 'Love's Been Good to Me', Oliver met 'Jean' en Perry Como met 'I Think of You'.

Dichten

McKuen legt zich later toe op het componeren van klassieke muziek maar brengt in de jaren '70 ook een country-rock album en een disco-achtige lp uit. Begin jaren '80 stopt hij met optreden maar blijft gedichten schrijven. In 2015 overlijdt de zanger en dichter in een zorgcentrum in Beverly Hills, de stad waar hij sinds de jaren' 60 met zijn halfbroer heeft gewoond.