Artiest

Donna Summer - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Donna Summer
Queen of Disco die in de jaren '70, '80 en '90 door haar samenwerking met talloze bekende componisten en producers talloze hits scoort als 'Hot Stuff', 'State Of Independence', 'She Works Hard For The Money', 'This Time I Know It's For Real', 'I Don’t Wanna Get Hurt' en 'Dinner With Gershwin'. Donna Summer overlijdt op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Donna Summer wordt als Adrian Donna Gaines op 31 december 1948 in Boston, Amerika, geboren. In 1968 doet ze auditie voor een rol op Broadway in de musical Hair. Ze wordt niet aangenomen, maar enige tijd later krijgt ze in München wél een grote rol in Haare (Hair). Ze blijft in Duitsland, doet modellenwerk en wat backupzang in de studio. Ook trouwt ze met de Oostenrijker Helmut Sommer wiens achternaam ze ook na haar scheiding blijft gebruiken.

Giorgio Moroder

In München ontmoet ze producer Giorgo Moroder. Onder zijn productie wordt in 1974 de track 'The Hostage' opgenomen, in Nederland haar debuuthit die de tweede plaats in de hitparade haalt. Ook 'Lady Of The Night' wordt hetzelfde jaar een hit, maar in Engeland en de VS komt de doorbraak pas begin 1976 met de hit 'Love To Love You Baby', wederom een productie van Giorgio Moroder. Deze samenwerking is het begin van een lange reeks hits. Het nummer 'I Feel Love' wordt in Engeland en Nederland haar eerste nummer 1 hit in 1977. Een jaar later staat Donna met 'MacArthur Park' op nummer 1 in de VS.

Spieken

In Nederland baardt een optreden in 1974 in Sjef Van Oekels Discohoek nogal wat opzien. De komiek Dolf Brouwers alias Sjef van Oekel kondigt haar aan en laat vervolgens opzettelijk zijn papieren vallen. Donna Summer zit op een leuning van een fauteuil en zingt 'The Lady Of The Night' en Van Oekel gaat kruipend op zoek naar zijn paperassen en probeert onder Summers rokje te kijken. Die slaat decent haar benen over elkaar.

Disco is....

Als de discomuziek in de jaren ’78-’80 haar commerciële hoogtepunt beleeft, scoort Donna wereldwijd de ene hit na de andere. 1979 is het topjaar van Donna Summer: 'Hot Stuff', 'Bad Girls' en 'No More Tears (Enough Is Enough)' bereiken de eerste plaats. Maar in het begin van de jaren ’80 loopt de discomuziek op haar laatste benen en wordt het succes minder. Wellicht enigszins beïnvloed door haar man die rockmusicus is, wil ze rockmuziek maken. Die keuze is dapper, maar pakt niet gelukkig uit. Bovendien raakt ze in conflict met haar platenmaatschappij. Om onder haar contractuele verplichtingen uit te komen levert ze vliegensvlug een aantal minder sterke albums af waaronder 'I’m A Rainbow' dat maar liefst 15 jaar op plank blijft liggen.

Controverse

Slechts één keer schiet ze nog in de roos door met producer Quincy Jones in zee te gaan. De plaat met Quincy Jones, met single 'State Of Independence', is een generale repetitie voor het meesterwerk Thriller dat hij een jaar later met Michael Jackson maakt. In de daaropvolgende jaren werkt Summer samen met diverse componisten en producers Michael Omartian, {l}Stock, Aitken & Waterman{/l}. En de hits blijven stromen: 'She Works Hard For The Money', 'This Time I Know It's For Real', 'I Don’t Wanna Get Hurt', 'Dinner With Gerschwin'.

Controverse

Maar eind jaren ’80 gaat het snel bergafwaarts met de carrière van Donna. Ze is inmiddels weer in de Here en zingt geen seksueel beladen liedjes meer. Ze roept het onheil over zich af door zich publiekelijk tegen homo’s te keren, nota bene haar trouwste fans! Later zou ze in een bewogen persconferentie deze bewering weerleggen, maar het kwaad is al geschied. In niets leek Donna Summer nog op de liberale vrouw uit de jaren ’70 die openstond voor alles en iedereen. In de jaren ’90 wordt Donna Summer dan ook een schimmige figuur.

Carry On

In 1994 komt de compilatie Endless Summer uit, met een nieuw nummer 'Melody Of Love' dat een hit wordt op de dancevloer. In 1997 werkt Summer samen met haar producer Giorgio Morodervoor de single 'Carry On', die een Grammy krijgt voor Best Dance Recording. Summer tekent bij platenmaatschappij Sony, waar zij wederom een greatest hits album uitbrengt met een nieuwe single 'I Will Go With You (Con Te Partiro)'.Recent nam Summer het album Crayons op.

Overlijden

Er wordt longkanker bij Donna Summers geconstateerd. Naar eigen zeggen heeft ze dat opgelopen na het inademen van giftige deeltjes na de aanslagen op 11 september 2001 in New York. Na een lang gevecht met de ziekte overlijdt de Queen of Disco in mei 2012. Donna Summer werd 63-jaar.