Artiest

Band Aid - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Band Aid
Supergroep die is samengesteld voor Bob Geldof en Midge Ure van Ultravox. Bob en Midge schrijven en produceren het nummer 'Do They Know It’s Christmas Time' en nemen de track in 1984 op met een grote sterrencast. Op Do They Know zijn onder andere U2, Paul Young, George Michael, Sting, Boy George (Culture Club) en Bananarama te horen. Er worden 3 miljoen exemplaren van verkocht.

De single wordt heel slim uitgebracht rond kerstmis, als mensen zich traditioneel wat barmhartiger voelen. Dat idee werkt uitstekend, er worden drie miljoen exemplaren van verkocht. Het liedje is niet meer van de radio af te slaan en is volgens Morrissey van de Smiths een nationale foltering. Het commentaar van Bono op “Do They Know…’ luidt: “Ik geloof dat je een hymne hebt geschreven, Bob”. 

Tweede versie?

George Michael spreekt zich in 2003 uit tegen Band Aid 2, een idee van Blue-lid Lee Ryan. Michael noemt de popsterren van tegenwoordig "te licht" voor zo'n dergelijk sociaal-maatschappelijk. Lee Ryan wil een tweede Band Aid organiseren om te protesteren tegen de mogelijke oorlog met Irak en heeft hiervoor onder andere Kylie Minogue, Justin Timberlake en Pink benaderd. 

Tegenstand

Michael, in 1984 zelf lid van Wham toen hij onderdeel was van Band Aid: "De popsterren van tegenwoordig verdienen hun geld door de woorden van anderen te zingen. Niets komt uit hun eigen hart. In dat licht bezien lijkt het me niet zo'n verstandige zet als ze een tweede Band Aid oprichten. Een eventuele single tegen een nieuwe Golfoorlog komt alleen maar voort uit hun eigen drang om een hit te scoren, niet omdat ze nu zo geëngageerd zijn."

Opvolgers

Vijf jaar later wordt Band Aid II opgenomen. Deze single heeft aanzienlijk minder succes dan de versie uit 1984.

In 2004 roept Geldof opnieuws Britse artiesten bij elkaar onder de naam Band Aid 20. Op deze versie zijn onder andere Paul McCartney, Bono en Chris Martin te horen. Hoewel Band Aid 20 wereldwijd in de hitlijsten staan, wordt het succes van het orinigeel bij lange na niet gehaald. ls in 2014 een Ebola-epidemie in West-Afrika uitbreekt, haalt Bob Geldof zijn hit opnieuw uit de kast. Een groot aantal Britse popsterren als One Direction, Ed Sheeran en Rita Ora vormen dan Band Aid 30.