Artiest

Seal - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Seal
Engelse zanger die in 1990 samen met Adamski net geen nummer 1-hit scoort met 'Killer'. Met 'Crazy' haalt Seal wel de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten. 'Future Love Paradise', 'The Beginning' en 'Kiss From A Rose' halen de Top 10. Een langlopende carrière met hits als 'Kiss From A Rose', 'Prayer For Dying' en 'Future Love Paradise' volgt.

Ontdekking

Wanneer hij vijftien is loopt Seal van huis en verdient in Londen zijn geld bij o.a. de McDonalds. Uiteraard timmert Seal ook aan zijn muzikale loopppad. Hij zingt in bars en wordt zowaar 'ontdekt'. In 1990 vraagt ene Adamski hem een nummer van hem in te zingen. ‘Killer’ wordt een hele grote (dance)hit en daarmee verandert in één keer het leven van Seal. Hij krijgt de mogelijkheid om een solo-album te maken met producer Trevor Horn (van o.a. Rod Stewart en Frankie Goes To Hollywood). Van dit album (Seal genaamd) worden wereldwijd zo’n 3,5 miljoen stuks verkocht, mede dankzij hits als ‘Crazy’, ‘Future Love Paradise’ en ‘The Beginning’. 

Kale kop

Na het succes van het eerste album begint Seal met een vervolg dat in 1994 onder de naam Seal II uitkomt. Zijn imago is wel veranderd; geen dreadlocks meer, maar een kale kop en een hoop spirituele ideeën. Met 5 miljoen verkochte exemplaren wordt Seal II zijn meest succesvolle album. Dat komt met name door de single ‘Kiss From A Rose’ die dankzij de film Batman Forever (en een aantal Grammy's) heftig in de belangstelling staat.

Dal

Andere singles zijn ‘Prayer For Dying’ en ‘Newborn Friend’. Na wat muzikale uitstapjes en een wereldtournee begint Seal aan zijn derde album. Door persoonlijke problemen en conflicten met zowel z’n platenmaatschappij als producer Trevor Horn, duurt dit nogal een tijd. In 1998 verschijnt dan eindelijk Human Being, maar dan is de naam van Seal al redelijk weggezakt. Een jaar later zegt de zanger zijn tournee af.

Soul

De carrière van Sealhenry Olusegun Olumide Samuel, want dat is de echte naam van Seal, leek na ruim tien hitloze jaren een beetje in het slop te zitten. Maar als persoonlijkheid is de zanger, mede vanwege zijn voormalig huwelijk met het Duitse fotomodel Heidi Klum, een superster. Aan de hand van de Canadese succesproducer David Foster die onder meer ook verantwoordelijk was voor producties van Earth, Wind and Fire en recentelijk Michael Buble, nam hij in 2008 Soul op. Een jaar later werkt Seal mee aan het televisieprogramma Deutschland sucht den Superstar waarin gezocht wordt naar muzikaal talent. 

Covers

Met topmuzikanten werden classics zoals 'A Change Is Gonna Come' (Sam Cooke) 'Knock on Wood' (Eddie Floyd) en It's a 'Man's Man's Man's World' (James Brown) in het huis van de producer opgenomen. Seal zal live overigens ook zeker teruggrijpen naar zijn grote hits uit de jaren 90 zoals 'Killer', 'Crazy' en 'Kiss From a Rose'.

7

Seals negende studioalbum 7 komt in november 2016 uit. De zanger produceert dit album samen met muziekproducent en liedjesschrijver Trevor Horn. Het album staat boordevol liedjes over de meest bezongen emotie ooit: de liefde. Niet alleen de mooie kant ervan komt aan bod. "Ik heb geprobeerd om alle verschillende kanten van de liefde te belichten. Of het nu woede, acceptatie, geluk, verdriet of onbezonnenheid is die de liefde met zich meebrengt", aldus Seal. Op 3 november geeft de zanger een exclusieve showcase in het NH Schillerhotel in Amsterdam.