Artiest

Sam Brown - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Sam Brown
Engelse zangeres en dochter van Vicki Brown die eind jaren '80 een nummer 1 hit scoort met 'Stop'.

Op in het in 1976 uitgebrachte Small Faces afscheidsalbum In The Shade is een zangeresje op de achtergrond te horen. Ze is pas 12. Haar naam is Samantha Brown. Sam Brown groeit op in een uiterst muzikaal gezin. Haar vader, Joe Brown, is een bekende en invloedrijke gitarist en haar moeder, Vicki Brown, een veel gevraagde achtergrondzangeres (voor o.a. T Rex). Omdat Joe een studio heeft, heeft huize Brown veel muzikanten over de vloer (o.a. Small Faces, Steve Marriott en Dave Gilmour van Pink Floyd). O.a. {l}Adam and The Ants{/l} en Dexys Midnight Runners huren Sam in als achtergrondzangeres voor albums en Spandau Ballet vraagt haar mee op tournee.

Stop!

Haar eerste demo neemt Sam Brown niet op de in de studio van haar vader. Ze wil het onafhankelijk doen en vindt een studio in de Engelse Gouden Gids. In 1988 verschijnt het samen met haar broer Pete geproduceerde Stop! en de gelijknamige single slaat in als een bom. 'Stop' komt op 1 terecht in de Nederlandse Top 40 en ook in de rest van de wereld wordt de ballad een hit. Ook de single 'This Feeling' krijgt de nodige (media-)aandacht. April Moon wordt een stuk minder enthousiast ontvangen, maar in de schaduw van Stop! levert het album Sam Brown een aardig zakcentje op. Niet dat ze daar op dat moment op zit te wachten.

Verdriet

Haar moeder is ernstig ziek en een jaar later overlijdt Vicki Brown. Sam verwerkt het verdriet in de persoonlijke cd 43 Minutes (1993), maar platenmaatschappij Polydor wil het niet uitbrengen als Sam geen hitsingle aan de elf liedjes toevoegt. Sam breekt met haar platenmaatschappij en brengt haar nieuwe album, over de dood van haar moeder, in eigen beheer uit. "So many people go through that experience and you're not supposed to talk about it. Well, how the fuck are you supposed to deal with it if you can't talk about it?", aldus Sam.

Wereldtournee

Het jaar erop gaat Sam Brown mee op wereldtournee met Pink Floyd. (Het is haar stem die te horen is op het live-album P.U.L.S.E. (1994). In 1995 vraagt de zanger Fish een duet met haar te zingen: 'Just Good Friends'. Vier jaar na 43 Minutes verschijnt Box en in 2001 Reboot. Sam Brown is dan 37. Over ouder worden zegt ze: "I'm looking forward to getting wrinkly and frightening youngsters with my looks. And I would like to own a Harley-Davidson well before I'm 50 so I can pick up my children from school on it."

Nummers Sam Brown