Artiest

Scissor Sisters - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Scissor Sisters
Amerikaanse glamrockband die in 2001 wordt opgericht. In eerste instantie heet de groep Dead Lesbian And The Fibrillating Scissor Sisters, maar deze naam wordt later ingekort tot enkel Scissor Sisters. Na de release van de single 'I Don't Feel Like Dancing in 2006 valt Nederland als een blok voor deze flamboyante groep.

Scissor Sisters bestaat uit Jake Shears (Jason Sellards), Del Marquis (Derek Gruen), Ana Matronic (Ana Lynch), Babydaddy (Scott Hoffman) en Paddy Boom (Patrick Secore).

Humor

De creatief muzikale uitspatting die Scissor Sisters heet, ontstaat wanneer de 19-jarige Jake Shears geïntroduceerd wordt bij een multi-instrumentalist met de rare naam Babydaddy. De liedjes van de groep etaleren een bizar gevoel voor humor, maar spreken wel van passie. Ondertussen bombarderen ze New York als hun uitvalsbasis. Scissor Sisters is geboren. En nee, er zitten geen lesbische vrouwen bij.

Seks

Seks is een belangrijk onderdeel van de muziekvan de Scissor Sisters (de naam van de groep verwijst naar een lesbisch seksstandje). Jack Shears put de meeste inspiratie uit zijn oude go-go danservaringen. Op de bar dansen voor geld brengt hem overal ter wereld. Hij betaalt er zijn studie mee. Iemand die gewend is zich voor honderden mensen uit te kleden, draait voor een optreden zijn hand niet om. En ja, hij is schaamteloos. Dat is een essentieel onderdeel van de band.

Invloeden

Snelle riffs, synths en supercoole lyrics zorgen ervoor dat Scissor Sisters geen doorsnee band is. Invloeden van vintage tunes van David Bowie, Roxy Music en Elton John galmen je tegemoet. Maar ook rock-opera, Giorgio Moroder en burlesque theater zijn duidelijk te onderscheiden. 

Touren

Jake studeert af als fictieve schrijver. De nummers zijn kleine verhalen. Scissor Sisters raken ondertussen in een storm van shows. Ze maken uitstapjes naar Europa en treden op in de hoofdsteden. Het duo keert na een roerige tijd in Europa weer terug naar New York. 

Ana Matronic

Hier komen ze in aanraking met Ana Matronic. Een echte glamchick. De jongens raken helemaal in de ban van haar. Ana heeft een theatrale achtergrond en optreden is haar niet vreemd. Ze omschrijft zichzelf als een Drag Queen gevangen in een vrouwenlichaam. 

Debuut als trio

Jack ontmoet ze tijdens een Halloween feestje. Ana was verkleed als een afgewezen Warhol-object en Jack zag er uit als ‘iets wat in een steegje geaborteerd was’. Het duo breidt zich uit met Ana. Het debuutoptreden van Scissor Sisters als trio gebeurt in Ana’s club in 2001. 

Twee vrienden

De groep wordt later uitgebreid met vrienden Del Marquis de gitarist en Patrick Secore de drummer.De band probeert in deze vijfmans-formatie zoveel mogelijk fantasieën van het publiek op het podium te produceren. 

Covers

Scissor Sisters is niet bang voor covers en reanimeert in 2004 Bee Gees-style (met een Frankie Says retro-smaakje) het  prachtnummer 'Comfortably Numb' van Pink Floyd. Disco en glamour zijn een groot onderdeel van hun muziek. En ze gaan dit ook zeker niet uit de weg. 

Debuutalbum

Het titelloze debuutalbum scoort. Het wordt zelfs het best verkochte album van 2005 in Engeland.Op Lowlands doen ze het op het podium, uitgedost en wel, ook heel leuk. Het is allemaal niet zo serieus, gewoon simpele teksten met een freaky twist. 

Brit Awards

De groep sleept begin 2005 drie Brit Awards in de wacht: beste internationale groep, beste internationale album en beste internationale doorbraak. 

Live 8

Scissor Sisters staat zaterdag 2 juli 2005 in Hyde Park London samen met de andere Live 8-artiesten mee te rocken! Ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuw album.

Ta-Dah

Het tweede album, met de titel Ta-Dah, verschijnt in 2006. De band gaat op tour door Europa en is onder andere te zien op Lowlands. De eerste single van Ta-Dah is het nummer 'I Don't Feel Like Dancin'. Hieraan heeft Elton John zijn medewerking verleend. Het wordt een grote hit.

Optredens

De Scissor Sisters treden in 2007 drie keer op in Nederland. De flamboyante New Yorkers zijn in april, als tevens hun single 'She's My Man' verschijnt, te zien in de Heineken Music Hall. Een maand later keert de groep terug voor een optreden op Pinkpop. En of dat allemaal nog niet genoeg is plakken ze er ook nog een optreden in het Amsterdamse Westpark aan vast in juli.

Derde album

Na alle optredens is het hoog tijd voor de opvolger van Ta-Dah, maar voordat deze in de winkels ligt gaan er zo'n drie jaar voorbij. De band is er druk mee, maar het wil maar niet lukken. Anderhalf jaar liedjes schrijven levert geen opvallend materiaal op en daarom besluit de band al deze liedjes in de prullenbak te gooien en met een schone lei te beginnen. Dat werkt, want in juni 2010 komt het album Night Work uit met als eerste single 'Fire With Me'.

Nummers Scissor Sisters