Artiest

Manhattan Transfer - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Manhattan Transfer
Amerikaanse groep die in 1972 wordt opgericht in New York. Ze staan bekend om hun mix van jazz, big band en populaire muziekstijlen.

Debuutalbum

The Manhattan Transfer wordt opgericht door de zangers Alan Paul, Janis Siegel, Laurel Massé en Tim Hauser. De samenwerking verloopt gesmeerd, en binnen korte tijd verovert de groep een cultstatus door in de gerenommeerde clubs van New York te spelen. Dit resulteert in het album The Manhattan Transfer, uitgebracht in 1975. Vier jaar eerder werd er ook al een plaat uitgebracht, Jukin', maar het betrof toen een geheel andere samenstelling van de groep. The Manhattan Transfer kan derhalve als debuutalbum beschouwd worden.

Succes

The Manhattan Transfer oogst veel succes. De opvolgers van The Manhattan Transfer, te weten Coming Out  en Pastiche, leveren een rits top 10-hits op. Vervolgens wordt er een live-CD gereleased, Live, en ook deze plaat wordt met open armen ontvangen door het publiek. Direct na de opnames van dit album verlaat Laurel Massé de groep na een zwaar auto-ongeluk. Zijn plaats wordt ingenomen door Cheryl Bentyne.

Grammy's

Met het album Extensions breekt The Manhattan Transfer ook in Amerika door. In 1981 schrijven ze geschiedenis door in één jaar zowel in de pop- en jazzcategorie Grammy's te winnen. Daar zou het niet bij blijven.

Solo-projecten

Sinds 1975 heeft de groep 24 platen uitgebracht. De laatste dateert van 2004, genaamd Vibrate. Alan Paul, Cheryl Bentyne en Janis Siegel zijn allen bezig met soloprojecten buiten de groep, waarvan die van Siegel het meest succesvol is. 

Nummers Manhattan Transfer